Убоди све чешћи

Најезда гриња на Јадранском мору: Повећан број пацијената у амбулантама

  • 25.08.2024. 14:44

Туристичким бројкама на југу Истре у Хрватској сигурно не придоноси велики број пријава угриза јесење гриње. Дуго сушно и топло раздобље разлог су што је њихов број дословно експлодирао, и то посебно у близини плажа.

Посљедњих петнаестак дана повећан је број пацијената с кожним реакцијама који стижу у амбуланте на југу Истре. Према пријавама које су стигле у Истарски завод за јавно здравство, најкритичнији је пулски приобални појас од Фажане до Медулина.

Реакција на кожи се може јавити и сатима након што смо ми боравили на том подручју, најчешће се јавља ноћу кад спавамо кад се примиримо јер она гмижући по тијелу налази мјесто гдје је кожа танка и гдје се може угнијездити и хранити.

– Обично је везано за неке травнате површине јер се те личинке јављају на мјестима гдје је суха трава и сухе гране – објаснио је Недиљко Ландека из Наставног завода.

У великом пожару у Пољској погинула два ватрогасца, 14 особа повријеђено

У великом пожару у Пољској погинула два ватрогасца, 14 особа повријеђено

Стога их се врло лако може зарадити на плажи.

– Убоди најчешће буду на отвореним дијеловима коже. Код појединих особа су те реакције опсежне да их има више, буде их до 20, 50 убода – рекла је дерматолог Бернарда Мишановић Марковић.

Ти пацијенти морају избјегавати јако сунце, не иритирати кожу и сву робу коју су имали требају добро опрати на високој температури, преноси Дневник.хр.

Изгорјели аутомобил и мотор начелника полиције у Ровињу

Изгорјели аутомобил и мотор начелника полиције у Ровињу

– Требају си ставити неку крему. Ми најчешће на дерматологији дамо протуупалну кортикостероидну крему и дома да имају антихистаминик за ублажавање сврбежа – рекла је.

Угризи могу створити црвенило и сврбеж, нарочито код оних осјетљивијих и дјеце. Изразито топло и сухо раздобље разлог је што је популација гриња овог љета овако експлодирала. Убод гриње не може проћи за дан или два, да се потпуно повуку промјене на кожи некада треба и до три седмице.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:40 Тајне музеја

    'Тајне музеја

  • 17:00 Серија: Преко Атлантика (Р) (12+)

    ''Серија: Преко Атлантика (12+) (р)

  • 17:50 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 18:20 Путуј, пробај, заволи са Лазаром

    ''Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ вијести

    ‘АТВ вијести