Ubodi sve češći

Najezda grinja na Jadranskom moru: Povećan broj pacijenata u ambulantama

  • 25.08.2024. 14:44

Turističkim brojkama na jugu Istre u Hrvatskoj sigurno ne pridonosi veliki broj prijava ugriza jesenje grinje. Dugo sušno i toplo razdoblje razlog su što je njihov broj doslovno eksplodirao, i to posebno u blizini plaža.

Posljednjih petnaestak dana povećan je broj pacijenata s kožnim reakcijama koji stižu u ambulante na jugu Istre. Prema prijavama koje su stigle u Istarski zavod za javno zdravstvo, najkritičniji je pulski priobalni pojas od Fažane do Medulina.

Reakcija na koži se može javiti i satima nakon što smo mi boravili na tom području, najčešće se javlja noću kad spavamo kad se primirimo jer ona gmižući po tijelu nalazi mjesto gdje je koža tanka i gdje se može ugnijezditi i hraniti.

– Obično je vezano za neke travnate površine jer se te ličinke javljaju na mjestima gdje je suha trava i suhe grane – objasnio je Nediljko Landeka iz Nastavnog zavoda.

U velikom požaru u Poljskoj poginula dva vatrogasca, 14 osoba povrijeđeno

U velikom požaru u Poljskoj poginula dva vatrogasca, 14 osoba povrijeđeno

Stoga ih se vrlo lako može zaraditi na plaži.

– Ubodi najčešće budu na otvorenim dijelovima kože. Kod pojedinih osoba su te reakcije opsežne da ih ima više, bude ih do 20, 50 uboda – rekla je dermatolog Bernarda Mišanović Marković.

Ti pacijenti moraju izbjegavati jako sunce, ne iritirati kožu i svu robu koju su imali trebaju dobro oprati na visokoj temperaturi, prenosi Dnevnik.hr.

Izgorjeli automobil i motor načelnika policije u Rovinju

Izgorjeli automobil i motor načelnika policije u Rovinju

– Trebaju si staviti neku kremu. Mi najčešće na dermatologiji damo protuupalnu kortikosteroidnu kremu i doma da imaju antihistaminik za ublažavanje svrbeža – rekla je.

Ugrizi mogu stvoriti crvenilo i svrbež, naročito kod onih osjetljivijih i djece. Izrazito toplo i suho razdoblje razlog je što je populacija grinja ovog ljeta ovako eksplodirala. Ubod grinje ne može proći za dan ili dva, da se potpuno povuku promjene na koži nekada treba i do tri sedmice.

Pratite nas i putem Vibera