Postavljena tabla

Na poznatoj plaži na Jadranu zabranjeno kupanje

  • Izvor: Agencije
  • 18.08.2024. 08:31

Na poznatoj plaži na Jadranu zabranjeno kupanje i državni inspektorat postavio je ploču zabrane kupanja na plaži Ičići jer su ispitivanja pokazala da su na početku te plaže povećane vrijednosti bakterije Еšerihija koli.

Stanje se prati, a sve ostale kvarnerske plaže su pogodne za kupanje i more je na njima uglavnom dobrog kvaliteta, piše Dnevnik.

Izjavila je to u subotu šef Odsjeka za sanitarnu mikrobiologiju i biologiju okoline u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Darija Vukić Lušić, podsjetivši kako je sve počelo 14. avgusta, kada su dobili prijavu građana o mogućem onečišćenju plaže u Ičićima.

Radnici Zavoda uzeli su tada uzorak, koji je očitan 15. avgusta i utvrđene su povišene koncentracije Еšerihije koli, iznad dozvoljenih. O tome su obavijestili sve mjerodavne službe, Grad Opatiju, komunalno društvo Liburnijske vode, Državni inspektorat i nadležno ministarstvo.

Preminuo Alen Delon

Preminuo Alen Delon

Uzorkovanje je ponovljeno 16. avgusta te su na početku, na istočnom dijelu plaže, prema marini, uzeta dva uzorka i oba su nezadovoljavajuća. Uzorci sa sredine plaže su dobro ocijenjeni, a more na kraju plaže je izvrsne kakvoće.

Šef Odsjeka za sanitarnu mikrobiologiju i biologiju okoline u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Darija Vukić Lušić rekla je da će se nastaviti uzorkovanje na plaži Ičići, do prestanka onečišćenja. Kada se utvrdi prvi zadovoljavajući uzorak, prema propisima se čeka se još tri dana da se napravi potvrdni uzorak u roku od nedjelju dana, kao još jedna provjera, a potom se ploča sa zabranom kupanja može skinuti.

Trenutno nema prijavljenih slučajeva oboljelih, koji bi se dovodili u vezu s onečišćenjem te plaže, dodala je.

Rekla je i da su kriterijumi u Hrvatskoj, na primjer za Еšerihiju koli, nešto stroži od evropskih i da sunce najbolje i najbrže redukuje povišene koncentracije.

Vehabija Senad Ramović Becan ubijen u okršaju sa policijom

Vehabija Senad Ramović Becan ubijen u okršaju sa policijom

Darija Vukić Lušić objasnila je da su mikrobiološki parametri koji se prate, bakterije ešerihija koli i enterokoki, u stvari indikatori mikrobiološkog onečišćenja, same po sebi nisu opasne, nego ukazuju na to da je voda došla u kontakt s fekalnim otpadnim vodama, u kojima mogu biti patogene vrste.

"Еšerihija koli koju mjerimo je normalni stanovnik u ljudskom debelom crijevu, sama po sebi nije problem, ali statistički ukazuje ako je neko bio bolestan i nosi salmonelu, šigelu i druge patogene bakterije, postoji veća mogućnost da je to završilo u otpadnoj vodi i predstavlja opasnost od širenja zarazne bolesti", navodi.

Uzdanica PDP-a likuje zbog ugrožene egzistencije pojedinih građana Srpske

Uzdanica PDP-a likuje zbog ugrožene egzistencije pojedinih građana Srpske

Najčešće su to blaže bolesti, uglavnom gastrointestinalne, rijetko ozbiljne i blažeg toka, kožna oboljenja, infekcije otvorenih sluznica, oka, uha, grla, nosa. Najčešće se ni ne prijave pa nema preciznih podataka i spontano prođe.

Na pitanje o stanju na ostalim plažama, rekla je da je stanje na svim plažama u Primorsko-goranskoj županiji dobro.

Uzorkuje se rutinski, uglavnom je 95 odsto ili više izvrsnih lokacija, a sve su prihvatljive za kupanje. Plaža u Ičićima je jedina u Županiji na kojoj je ove sezone zabranjeno kupanje u moru.

Pratite nas i putem Vibera