Sveta liturgina u Cetinjskom manastiru

Mitropolit Joanikije: Svetinje na Kosmetu su u velikoj opasnosti

  • Извор: СРНА
  • 24.11.2022. 11:58

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije služio je jutros, na praznik Svetog kralja Stefana Dečanskog, Svetu liturgiju u Cetinjskom manastiru, odakle je poručio da su svetinje na Kosovu i Metohiji u velikoj opasnosti.

"Mi ovdje kada smo se borili za očuvanje svetinja, istovremeno smo se borili i za očuvanje svetinja na Kosovu i Metohiji koje su i dalje ugrožene", naglasio je vladika Joanikije.

Vladika je naveo da zapadni svijet hoće da otme dio teritorije države Srbije i da nasilno stvori takozvanu državu Kosovo, a onda da svetinje i svo kulturno blago srpskog naroda na Kosovu i Metohiji preknjiži na tu takozvanu državu.

"Sadašnje vlasti u Prištini hoće da otmu svetinje. Međutim, Sveti Stefan Dečanski i ostali Božiji ugodnici - Sveti knez Lazar i srpski arhiepiskopi i patrijarsi čuvali su naše svetinje. Tako ih čuvaju i danas i jasno svjedoče svima da su to pravoslavne srpske svetinje", istakao je mitropolit Joanikije.

Mitropolit je naveo da srpske svetinje na Kosmetu pripadaju i duhovnom i kulturnom blagu Evrope i svijeta, ali da treba da se zna ko ih je podizao i u slavu kojeg Boga su podizane.

"Mora sve imati svoje ime. Ne može biti nikako drugačije", poručio je mitropolit Joanikije i istakao da su ktitori svetinje posvećivali isključivo Bogu i Crkvi njegovoj i nikom drugom.

Vladika je istakao da je naš narod kao jednu od najvećih srpskih svetinja uvijek pominjao manastir Dečane.

"Neka bude srećan ovaj veliki praznik Svetoga kralja Stefana Dečanskoga. Neka njegove svete molitve zastupaju Kosovo i Metohiju, i sve nas zajedno sa njima", poručio je mitropolit Joanikije.


(Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska)