Njegovo visokopreosveštenstvo

Mitropolit Joanikije: Nadam se da će braća biti izmirena i podjele prevaziđene

  • Извор: СРНА
  • 06.01.2023. 17:10

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije danas je po tradiciji staroj više od tri vijeka osveštao badnjake ispred Cetinjskog manastira, izrazivši nadu da će braća biti izmirena i da će se prevazići podjele i raskoli.

"Sabrali smo se da u miru Božijem naložimo badnjake ispred Cetinjskog manastira, da se objedinimo oko ovoga ognja, u ime rođenja Hristovoga i vječnoga ognja i blagodati Duha svetoga, koji je on izlio na ovaj svijet", rekao je mitropolit Joanikije.

Mitropolit Joanikije je poručio da je Božić porodični praznik, te naglasio da se mnogo pažnje poklanja porodici hrišćanskoj i hrišćanskom braku.

Prema njegovim riječima, Crna Gora se oduvijek temeljila na čojstvu i junaštvu.

"Daće Bog da prolazeći kroz razna iskušenja, da nam se ona vrate na dobro. Nadamo se da će biti izmirena braća da se prevaziđu podjele i raskoli. Nije problem što različito mislimo, nego što razlike pretvaramo u svađe i mržnju. Gdje je pravih ljudi, različita mišljenja su povod za dijalog. Kao ljudi zagrlimo se i da brat brata ne gubi, nego da dobija u ljubavi Božijoj", naglasio je Vladika.

Po tradiciji prvi badnjak ispred Cetinjskog manastira priložilo je pleme Bajice, uslijedili su Župljani, Banjani i ostala brojna crnogorska plemena i bratstva koja se na dan pred prođenje Hristovo oduvijek okupljaju ispred drevne svetinje.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Badnji dan, pripremajući se za sutrašnji najradosniji hrišćanski praznik Božić - dan rođenja Isusa Hrista.

Тагови: