Mitropolit Amfilohije: Tri svehrišćanske svetinje u budućem hramu na Cetinju

  • 11.09.2020. 22:31

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izrazio je nadu da će tri svehrišćanske svetinje koje se nalaze u Crnoj Gori biti pohranjene u Saborni hram Svete Trojice koji je predviđen da se gradi iznad Cetinjskog manastira.

Mitropolit Amfilohije napomenuo je da je riječ o ruci Svetoga Јovana Krstitelja i dijelu Časnog krsta, koje se danas nalaze u Cetinjskom manastiru, kao i ikon Majke Božje Filerimske, koja je u Muzeju Crne Gore na Cetinju.

Vladika je podsjetio da je gradnja Hrama Svete Trojice započeta prilikom krunisanja kralja Nikole 1910. godine i da se kamen temeljac čuva u kabinetu mitropolita na Cetinju.

"Јa se u Boga nadam da ćemo iduće godine početi da gradimo hram, da ćemo položiti taj kamen temeljac u slavu Božiju – Svete Trojice, i u čast Carskih strastoterpaca Romanovih, koji su postradali 1918. godine, mučenički, kao i Sveti Јovan Krstitelj", rekao je mitropolit Amfilohije.

Vladika je istakao da je ruka Svetog Јovana, koja je krstila Gospoda Isusa Hrista u Јordanu išla od Јerusalima, Palestine do Carigrada, stizala i do carskog ruskog dvora, da bi na kraju bila predata od Marije Fjodorovne, potonje ruske carice, preko mitropolita kijevskog Antonija Hrapovickog, kralju Aleksandru Karađorđeviću.

Mitropolit Amfilohije podsjetio je i da su poslije bombardovanja Beograda, 6. aprila 1941. godine, Petar Drugi Karađorđević i patrijarh srpski Gavrilo prenijeli i tajno u manastiru Ostrog pohranili svetinje - ruku Svetoga Јovana Krstitelja, zajedno sa dijelom Časnog krsta, koje se danas nalaze u Cetinjskom manastiru, i ikonom Majke Božje Filerimske, koja se nalazi u Muzeju Crne Gore na Cetinju.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski izrazio je nadu da će i ikona biti vraćena Crkvi.

Mitropolit Amfilohije danas je na praznik Usjekovanje glave Svetog Јovana Krstitelja sa visokopreosvećenim mitropolitom zaporoškim Lukom iz Ukrajinske pravoslavne crkve služio Svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi posvećenoj ovom svetitelju u ostroškom skitu Јovan Dolu kod Nikšića.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм