Hrvatska

Markotić: Nema razloga sumnjati u rusku i kinesku vakcinu

  • 28.01.2021. 22:43

Direktor Klinike za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević" u Zagrebu Alemka Markotić izjavila je večeras da nema razloga da se sumnja u rusku i kinesku vakcinu jer su proizvedene u zemljama koje imaju visok stepen tehnologije i znanja, ali da je potrebno dostaviti i pregledati dokumentaciju.

Markotićeva ističe da ne vidi potrebu za bilo kakvom diskriminacijom u smislu toga odakle dolazi vakcina, ali da je važno da li su određene kompanije uputile dokumentaciju i zadovoljavaju li sve ono što je potrebno za registraciju vakcine u EU.

"Nemam razloga da sumnjam, ali ne mogu paušalno davati ocjene", rekla je Markotićeva za HRT.

Ona je navela da se mogu pojaviti određeni problemi sa isporukom vakcine, ali da je onda važno pošteno iskomunicirati i reći da li je riječ o problemima u proizvodnji ili su kompanije odlučile da zbog profita preusmjere doze vakcina.

Odgovarajući na pitanje o maksimalnom vremenskom razmaku između primanja dvije doze vakcine, Markotićeva je rekla da imunološki sistem već pri prvom vakcinisanju razvija dio imunološke memorije koja se može zadržati više sedmica i mjeseci.

Ona kaže da se kod starijih ljudi može očekivati da, zbog njihovog nešto oslabljenog imunološkog odgovora, vakcine ne budu tako efikasne i onda to treba pratiti, ali da će se u svakom slučaju postići određena zaštita.

Markotićeva je rekla da za sada nije dokazano da su se u Hrvatskoj pojavile nove mutacije virusa korona, ali da to ne znači da virus ne cirkuliše.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ вијести

    ‘АТВ вијести

  • 20:00 Документарни програм: Гаравице

    '''Документарни филм 'Гаравице' редитеља Драгана Радовића, у продукцији Фондације 'Заборављени коријени'доноси причу о једном од највећих стратишта српског народа током Другог свјетског рата.

  • 21:00 Одметница (12+)

    Одметница (12+)

  • 22:00 Персона (16+)

    Персона (16+)

  • 23:00 Страначка хроника

    Страначка хроника