Превара и крађа

Лажне шлеп службе патролирају путевима ка мору у Хрватској

  • Извор: Индекс
  • 21.07.2024. 18:54

На хрватским аутопутевима, како тврде власници фирми које се баве вучном службом, "оперише" на десетине илегалних шлеп служби, превараната који патролирају док не уоче оне који су доживјели неки квар на аутомобилима.

Власник једне од регистрованих компанија за ову д‌јелатност говори за Индекс да ових лажних фирми за шлеп има највише од Лике до Масленице.

"Ми који имамо фирме имамо уредне уговоре с осигуравајућим кућама, које нас контактирају кад треба изаћи на терен. Ситуација је постала катастрофална кад су се појавили ови преваранти који раде на црно или ОПГ региструју за ову д‌јелатност. Почело је то прошлог љета, наставило се овог.

Ухапшен још један помагач Фатона Хајризија

Ухапшен још један помагач Фатона Хајризија

 Они дословно круже аутопутом и траже аутомобиле који су покварени, онда се лажно представљају и товаре људе на силу. Презентују странцима који не знају законе да их је послала полиција, да постоје камере преко којих се види кад је ко остао у квару и да се хитно морају склонити с цесте. Људи у страху пристају. На крају епилог буде да им шлеп наплате по неколико пута већој цијени", рекао је власник шлеп службе који је желио да остане анониман.

"То су све камиони Б категорије, немају носивости, нити одговарајућу кабину. Они људе смјесте у њихова возила", рекао је, додајући да према његовој процјени има тридесетак таквих "фирми" током туристичке сезоне.

Крузер се ''олакшао'' у Задру: Стигао у луку и испустио фекалије

Крузер се ''олакшао'' у Задру: Стигао у луку и испустио фекалије

Индекс је у посједу и радног налога преко који се види да је вожња од 71 km у два смјера наплаћена 768 евра. Ради се о шлепу аутомобила до двије тоне, чији превоз не би требао коштати више од 1.25 евра по километру, како су провјерили на страницама шлеп-служби.

"Странце баш знају одерати, који су ионако преплашени због незгоде у страној земљи. Од Зира, тј. Мацоле до Госпића наплаћују око 300, 400 евра. Толико би коштао Госпић - Загреб код нормалне шлеп-службе", говори један од саговорника за Индекс.

Други саговорник спомиње бројку од чак 60 превараната.

Невријеме изазвало одрон у Словенији: Затрпано неколико кућа, људи хитно евакуисани

Невријеме изазвало одрон у Словенији: Затрпано неколико кућа, људи хитно евакуисани

"Знам за примјер својих пријатеља које су ухватили на препад. Рекли су им да возило мора исти трен ван с аутопута, да је то ново правило, да се види по регистрацији да имају помоћ на цести... Они су пристали, одвели су их у квазирадионицу. Рачун је био 1.700 еура, а квачило које су поправили се сутрадан покварило. То је пљачкање без обрта, без фирме, без рачуна", наводи он.

По овом питању, преваранти не д‌јелују само у Хрватској. Медији из неколико европских земаља објавили су исповијести возача који су се нашли у невољи на путевима у Словенији те постали жртве преваре лажне вучне службе. Од неких возача је наводно тражено да плате износе од чак 8.000 евра.

Њемачки полицајац шаком у лице ударио жену на протестима за Палестину

Њемачки полицајац шаком у лице ударио жену на протестима за Палестину

Аустријски Клеине Зеитунг писао је о возачу из Корушке, који је са супругом средином маја кренуо на одмор у Хрватску, а који је постао жртва преваре лажне шлеп-службе након што му је на приморској магистрали пукла гума.

Назвао је аустријско удружење возача "ARBÖ" из којег су му рекли да ће му у помоћ притећи словеначка партнерска фирма. До њега је стигао радник Дарса, осигурао аутомобил и отишао, а пола сата касније дошла је друга вучна служба. Аустријанац је испричао како је све д‌јеловало врло професионално и није посумњао да се ради о преварантима. Тражили су да плати нешто више од 1.000 евра за превоз и замјену гуме.

Удавио се мушкарац на Дунаву

Удавио се мушкарац на Дунаву

Индекс је контактирао Министарство унутрашњих послова Хрватске око ове теме, али одговор нису добили. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Против дивљине (12+)

    ''Филм: Против дивљине (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: 1993 (16+) (Р)

    ''Серија: 1993 (16+) (Р)

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм