Делфин показује необично понашање

Купачима у Јадранском мору издато упозорење: Никако му не прилазите и не нудите храну!

  • Извор: Телеграф
  • 05.08.2024. 07:49

У Јадранском мору, код Крка, запажен је обични краткокљуни делфин, који показује необично понашање - задржава се у лукама и допушта људима да му приђу.

"Ову јединку пратимо већ двије године и у добром је општем стању. Не показује спољне знакове болести, нормално рони и не гладује", поручују из Института Плави свијет.

Ипак, постоји разлог за опрез, због чега су издали упозорење.

"Међутим, ова одређена јединка је самотни (солитарни) делфин, одвојен од остатка своје врсте из непознатих разлога. Морамо бити свјесни да интензивна интеракција с људима неминовно представља ризик, како за делфина тако и за човјека. Делфини нам могу пренијети бројне озбиљне и тешко изљечиве болести - зоонозе - као што су туберкулоза, лептоспироза, итд. Једнако тако, људи током блиских интеракција могу у популацију делфина пренијети болести које могу узроковати угинуће великог броја животиња. Стога би пливање, с њима, а посебно додиривање, требало свакако избјегавати! Делфини су строго заштићене животиње и забрањено је њихово узнемиравање (покушај храњења, пливања, додиривања или прогањања).

Стога вас позивамо да: не покушавате да ступити у директан контакт са делфинима, не покушавајте да им нудите храну, посматрајте делфине са сигурне удаљености и пратите њихово понашање и не прогањајте их (не приближавајте се пловилом или пливајући)", поручили су из института Плави свијет.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.