Delfin pokazuje neobično ponašanje

Kupačima u Jadranskom moru izdato upozorenje: Nikako mu ne prilazite i ne nudite hranu!

  • Izvor: Telegraf
  • 05.08.2024. 07:49

U Jadranskom moru, kod Krka, zapažen je obični kratkokljuni delfin, koji pokazuje neobično ponašanje - zadržava se u lukama i dopušta ljudima da mu priđu.

"Ovu jedinku pratimo već dvije godine i u dobrom je opštem stanju. Ne pokazuje spoljne znakove bolesti, normalno roni i ne gladuje", poručuju iz Instituta Plavi svijet.

Ipak, postoji razlog za oprez, zbog čega su izdali upozorenje.

"Međutim, ova određena jedinka je samotni (solitarni) delfin, odvojen od ostatka svoje vrste iz nepoznatih razloga. Moramo biti svjesni da intenzivna interakcija s ljudima neminovno predstavlja rizik, kako za delfina tako i za čovjeka. Delfini nam mogu prenijeti brojne ozbiljne i teško izlječive bolesti - zoonoze - kao što su tuberkuloza, leptospiroza, itd. Jednako tako, ljudi tokom bliskih interakcija mogu u populaciju delfina prenijeti bolesti koje mogu uzrokovati uginuće velikog broja životinja. Stoga bi plivanje, s njima, a posebno dodirivanje, trebalo svakako izbjegavati! Delfini su strogo zaštićene životinje i zabranjeno je njihovo uznemiravanje (pokušaj hranjenja, plivanja, dodirivanja ili proganjanja).

Stoga vas pozivamo da: ne pokušavate da stupiti u direktan kontakt sa delfinima, ne pokušavajte da im nudite hranu, posmatrajte delfine sa sigurne udaljenosti i pratite njihovo ponašanje i ne proganjajte ih (ne približavajte se plovilom ili plivajući)", poručili su iz instituta Plavi svijet.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: