Mitropolit Amfilohije

Kosovo je glava Lazareva, a Srbija tijelo

  • 28.06.2018. 16:09

Kosovo je glava Svetog cara Lazara, a ostatak Srbije njegovo tijelo, a odreći se glave znači odreći se samog sebe, svog istorijskog znanja i budućnosti, poručio je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

"Kosovska grobnica je ništa drugo do produžetak i nastavak Hristovog groba i kao što je Hristov grob živonosan tako je i kosovska grobnica živonosna ne samo za ovaj narod koji je ovdje rođen, već je ona svetionik svih evropskih naroda i svega onog što je bilo časno i pošteno do današnjeg dana", rekao je mitropolit Amfilohije. 

U besjedi nakon Svete arhijerejske liturgije i parastosa koje je povodom Vidovdana služio u manastiru Gračanica uz sasluženje nekoliko episkopa, monaštva i sestrinstva Eparhije raško-prizrenske eparhije i u prisustvu oko 1.500 Srba, mitropolit je istakao da je Kosovo nada i da nikada nije bilo beznađe, i da će tako biti i ubuduće, dodavši da oni koji ne znaju šta je Kosovo hoće da ga dijele. 

"Podijeliti Kosovo znači podijeliti ćivot Svetog kralja Dečanskog, rasparčati njegove mošti, dijeliti mošti svetih arhiepiskopa pećkih i svetionika kosovskih", rekao je mitropolit Amfilohije. 

On je dodao da ima i onih koji bi da stave na referendum Kosovski zavjet i Glavu Lazarevu, ali to može samo onaj koji nema znanja ni mudrosti. 

Mitropolit Amfilohije istakao je da će, dok je ćivota Svetog kralja Dečanskog i ćivota svetih patrijarha srpskih, dok je Dečana, Gračanice i Bogorodice Ljeviške i onih koji su tome vjerni gradeći budućnost i svoju i drugih naroda na tom sjemenu, biti i onih koji su vjerni Lazarevom Vidovdanskom zavjetu. 

Umirovljeni vladika Atanasije rekao je da su Srbi oslobodili Kosovo prije 629 godina, te da danas moraju biti kadri nekada i uteći, ali je najvažnije biti na mjestu postojanja - Gazimestanu. 

Podsjećajući da je Stefan Dečanski podigao stub-zapis spomenik na Gazimestanu koji svjedoči o srpskom postojanju, vladika Atanasije je istakao da Srbi nisu poniženi niti su pognuli glave. 

"Ljudi iz centralne Srbije kažu da bi pola njih došlo da se bori za Kosovo i Metohiju i za to neka živi naš narod, Srbija i naše sveto Kosovo i Metohija", rekao je vladika Atanasije. 

Parastosu i jutrošnjoj liturgiji u manastiru Gračanica, koji su protekli bez incidenata, nisu prisustvovali predstavnici Srba u kosovskim institucijama, kao ni predstavnici Srpske liste i vlasti iz Beograda.