Ministarstvo zdravlja Hrvatske

Kompletan nalaz inspekcije: Smrt Vladimira Matijanić nastupila usljed komplikacija zbog korone

  • Извор: Агенције
  • 24.08.2022. 17:40

Ministarstvo zdravlja Hrvatske objavilo je saopštenje nakon zdravstveno-inspekcijskog nadzora oko smrti Vladimira Matijanića.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

"Vladimir Matijanić preminuo je zbog preklapanja komplikacija virusne bolesti COVID-19, postojanja ranijih hroničnih sistemskih, autoimunih bolesti i nekontinuirane terapije za ranije bolesti, što je potvrđeno obdukcijskim nalazom. Stručna komisija sastavljena od šest liječnika različitih specijalnosti u svom stručnom mišljenju analiziralo je cjelokupno medicinsko postupanje koje će biti u cijelosti predstavljeno javnosti te u zaključku navodi da je smrtni ishod posljedica brzo napredujućeg i nepredvidljivog toka upalne virusne bolesti srčanog mišića i plućnih promjena kao komplikacije osnovne bolesti COVID-19 u slučaju bolesnika koji usprkos preporuci doktorice porodične  medicine nije bio vakcinisan. Zdravstveno-inspekcijski nadzor pokazao je određene nepravilnosti u postupanju zdravstvenih radnika koji su bili direktno uključeni u pružanje medicinske zaštite pacijentu.

Sagledavanjem cjelokupnog događaja od strane Zdravstvene inspekcije i stručne komisije, utvrđeno je da je javnozdravstveni sistem bio dostupan pacijentu na svim nivoima zdravstvene zaštite, ali uočene su sljedeće nepravilnosti: pregled pacijenta Vladimira Matijanića na Hitnom infektološkom prijemu KBC-a Split 2. avgusta 2022. godine nije učinjen u potpunosti s pravilnikom; medicinska dokumentacija sačinjena tokom ili nakon druge intervencije tima T1 Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije bila je nepotpuna; obdukcija pokojnog Vladimira Matijanića provedena je uz proceduralne nepravilnosti, iako iste nisu imale negativne učinke na sagledavanje i analizu predmetne situacije.

Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva je, kao samostalno i nezavisno tijelo, temeljno provela nadzor u skladu sa profesionalnim standardima struke. U predmetnom postupku detaljno je analizirana cjelokupna medicinska dokumentacija preminulog Vladimira Matijanića te su obavljeni razgovori sa svim dionicima uključenima u pružanje zdravstvene zaštite preminulom pacijentu. U sklopu postupka nadzora, Zdravstvena inspekcija imenovala je Stručnu komisiju, koje je u svom stručnom mišljenju utvrdilo da je preminulom Vladimiru Matijaniću 2020. godine dijagnostifikovana hronična sistemska, autoimuna bolest za koju on, prema njegovim vlastitim izjavama i navodima njegove doktorice porodične medicine, nije uzimao propisanu terapiju, što je uticalo na njegovo cjelokupno zdravstveno stanje.

Utvrđeno je i da, uprkos jasnoj uputi doktorice porodične medicine te osiguranom terminu za vakcinaciju protiv SARS-CoV-2, pacijent nije bio vakcinisan. Na temelju dokumentacije dostupne Zdravstvenoj inspekciji nije bilo moguće ispitati ulogu privatne specijalistice imunologije i reumatologije u davanju preporuke za vakcinaciju.

Zaraza virusom COVID-19 utvrđena je kućnim brzim antigenskim testom, te je potvrđena prilikom pregleda u Hitnom prijemu Klinike za infektologiju KBC-a Split 2. Avgusta 2022. godine.

Iz medicinske dokumentacije sačinjene tokom pregleda u KBC-u Split 2. avgusta 2022. godine proizlazi da je pacijent dobrog opšteg stanja, hemodinamski stabilan i respiratorno suficijentan te uredne saturacije kiseonika, otpušten na kućnu njegu uz preporuku kontrole kod nadležnog doktora porodične medicine te ponovnog dolaska u bolnicu ukoliko se zdravstveno stanje pogorša.

Iz niza telefonskih razgovora i prepiske putem elektronske pošte s doktoricom porodične medicine dana 3. i 4. avgusta 2022. godine, vidljivo je da mu je doktorica napisala da u svakom trenutku može otići u hitnu infektološku ambulantu ako ima izražene simptome. Osim preporuka koje se primjenjuju u slučajevima oboljenja od korona virusa, dana 3. avgusta 2022. godine izdana je i uputnica za hitni infektološki prijem.

U telefonskom kontaktu s dežurnim doktorom infektologom u KBC-u Split 4. avgusta 2022. godine, kao i dan kasnije s medicinskom sestrom iste ustanove, preminuli Vladimir Matijanić dobiva savjete u kojim slučajevima se treba javiti na Hitni infektološki prijem KBC-a Split.

Intervencije Hitne medicinske službe Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije obavljene su u domu pacijenta u dva navrata 5. avgusta 2022. godine, u 13.06 i 14.30 sati. Prilikom prve intervencije, prema evidentiranim podacima o stanju pacijenta, procjena ordinirajuće doktorice je bila da nema potrebe za transportom na hitni bolnički prijem, što stručna komisija temeljem medicinskih podataka smatra primjerenim. Prilikom druge intervencije, zbog rapidno pogoršanog zdravstvenog stanja, prilikom priprema za transport u bolnicu došlo je do naglog pogoršanja zdravstvenog stanja pacijenta te iznenadnog smrtnog ishoda.

Uvidom u nalaz obdukcije, smrtni ishod bio je posljedica brzonapredujućeg i nepredvidljivog tijeka upalne virusne bolesti srčanog mišića i plućnih promjena kao komplikacije osnovne bolesti COVID-19. Brzina kliničkog urušavanja stanja pacijenta govori da je kod njega bila ključna uloga miokarditisa koji je doveo do smrti mehanizmom maligne aritmije, što može nastupiti u izuzetno kratkom vremenskom periodu.

Cjelokupni predmet biće upućen Hrvatskoj liječničkoj komori na daljnje postupanje kako bi se utvrdilo jesu li i u kojoj mjeri postupci, na čiji izostanak ili manjkavost ukazuje Zdravstvena inspekcija, mogli imati uticaja na tok medicinskog zbrinjavanja i liječenja pokojnog Vladimira Matijanića. Isto tako, rezultati i nalazi Zdravstvene inspekcije ustupaju se i Općinskom državnom odvjetništvu Republike Hrvatske u Splitu na njihovo prethodno traženje."


Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Црна Гуја (12+) (Р)

    ''''Црна Гуја (12+) (Р)

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина