Pola godine nakon smrti

U Zagrebu protest zbog smrti Matijanića: "Oprostite što smetam, ne mogu disati"

  • Извор: Индекс
  • 05.02.2023. 11:22

Danas će se u Zagrebu održati protest pod nazivom "Oprostite što smetam, ne mogu disati", tačno šest mjeseci od smrti novinara Vladimira Matijanića, koji je umro 5. avgusta prošle godine.

On je preminuo nakon što mu u pet dana nije pružena medicinska zaštita i nije dobio adekvatan zdravstveni pregled, podsjeća Index.hr.

Protest organizuje Hrvatsko novinarsko društvo, koje je objavilo da okupljanje počinje u 12 sati ispred Novinarskog doma, a onda u 13 sati kreće i povorka do Markovog trga. 

Protest se održava se “protiv sistema koji je ubio Matijanića te za sve druge žrtve zdravstvenog sistema, koji u Hrvatskoj ne funkcioniše”. HND se zalaže za nezavisnu istragu okolnosti smrti Vladimira Matijanića, kao i za ostavku ministra zdravstva Vilija Beroša. 

Na Markovom trgu će govoriti Andrea Topić, novinarka i životna partnerka Vladimira Matijanića, potpredsjednica Ogranka HND-a Splitsko-dalmatinske županije Gabrijela Radanović, novinar Indexa Ilko Ćimić, potpredsjednik HND-a Branko Mijić i predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

"Ovo nije protest protiv radnica i radnika u zdravstvu, oni su jednako tako žrtve sistema koji ne funkcioniše. I sve manje ih ostaje raditi u Hrvatskoj. I zato protestujemo. Protiv sistema koji je ubio našega kolegu Vladimira Matijanića. Za nezavisnu istragu okolnosti njegove smrti. Za ostavku ministra zdravstva Vilija Beroša. Da se ne ponovi više nikome..", stoji u HND-ovom saopštenju.

  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Гола наука, документарни програм

    ' Гола наука, документарни програм

  • 11:30 Серија: Црна Гуја (12+) (Р)

    '''Серија: Црна Гуја (12+) (Р)