Hrvatska

Kod Gračaca održan skup sjećanja na poginule u "Oluji", praćen kontraskupom

  • Извор: Агенције
  • 03.08.2022. 14:55

U Deringaju kod Gračaca danas je u organizaciji Srpskog narodnog vijeća (SNV) i Centra za suočavanje sa prošlošću "Dokumenta" održan skup sjećanja na poginule u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" 1995, kao i kontraskup u organizaciji Autohtone Hrvatske stranke prava (A-HSP), a prema službenoj procjeni policije, nije bilo remećenja javnog reda i mira.

Iz Policijske uprave zadarske potvrđeno je da je kontraskup u organizaciji A-HSP-a održan u skladu sa prijavom, ali odvojeno od drugog skupa, te da je bilo govora i razvijenih transparenata.

Portparol SNV-a Eugen Jakovčić rekao je da učesnici kontraskupa ni na koji način nisu ometali njihovu komemoraciju budući da su bili daleko, prenosi hrvatski portal "Indeks".

Predsjednik A-HSP-a Dražen Keleminec istakao je da predsjednik SNV-a Milorad Pupovac "blati legitimnu i oslobađajuću akciju `Oluja`", te da "treba zaustaviti nezakonito divljanje onih koji su ih devedesetih godina okupirali, ubijali i pokušali stvoriti veliku Srbiju".

"Ovdje i danas smo se okupili da bismo se sjetili i sveukupnog stradanja – progonstva, razaranja i ubistava – i stradanja svih, bez obzira na vjeru i naciju, a naročito naših sugrađana Hrvata iz ovog kraja i drugih krajeva Hrvatske i drugih zemalja iz kojih su morali izbjeći i ovdje se naseliti, jer i ta su stradanja jednako vrijedna naše empatije, našeg suosjećanja. Zato, upravo ovdje i danas, treba reći da jedni govore da je “Oluja” čista kao suza, a drugi liju suze pred sudbinom onih čiju su sudbinu odredili upravo ljudi bez suza iz jedne i druge strane", rekao je Pupovac na skupu.


Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.