Име које се не изговара тако лако

Ко је био Брано Мићуновић?

  • Извор: Танјуг
  • 19.04.2024. 21:40

Преминуо је црногорски бизнисмен Бранислав Брано Мићуновић, сазнаје Телеграф.рс.

Мићуновић је важио за дио елите чије се име не изговара олако, писали су црногорски медији прије неколико година када је Мићуновић приведен.

Од тренутка када су кренуле приче о томе да је Црна Гора "шверцерска Мека", име овог Никшићанина је у подгоричким и регионалним медијима помињало заједно са Милом и Ацом Ђукановићем, Веселином Баровићем, Ратком Кнежевићем, Станком Суботићем...

Преминуо Брано Мићуновић

Преминуо Брано Мићуновић

Име Брана Мићуновића је први пут у медије доспјело када је 1983. године у Њемачкој убијен Стјепан Ђурековић, бивши директор маркетинга хрватске Ине, а за чије убиство су много година касније на доживотне робије у Њемачкој осуђени бивши припадници југословенске тајне полиције Јосип Перковић и Здравко Мустач.

Мићуновић, званично, није припадао ниједној политичкој партији, што не значи да је био политички пасиван.

У јесен 1992. године, пренијели су тада медији, није му се допала идеја да Војислав Шешељ у Никшићу одржи страначки скуп, па га је са својом дружином чекао на прилазу граду.

Вукановић неће на митинг, али хоће код Хаџифејзовића

Вукановић неће на митинг, али хоће код Хаџифејзовића

Митинг радикала није одржан.

Десет година касније, 2002. године, Шешељ га је оптужио за умијешаност у криминал и убиства Горана Жугића, савјетника црногорског предсједника за безбједност.

Шешељ је, како су пренијели медији, тада рекао да је Мићуновић толико моћан да је "прави предсједник Црне Горе", који "држи у шаци" и самог Мила Ђукановића.

Мићуновић је, према писању медија, у вријеме НАТО бомбардовања штитио тадашњег лидера ДС-а Зорана Ђинђића, који је то вријеме провео у Црној Гори.

УЗНЕМИРУЈУЋЕ Мушкарац се запалио испред суда у коме се суди Трампу

УЗНЕМИРУЈУЋЕ Мушкарац се запалио испред суда у коме се суди Трампу

Иначе, када год су медији покушавали да објасне мрежу организованог криминала која дрма Балканом и шире, готово у сваком тексту Брано Мићуновић је био на првом мјесту, представљајући га као човјека од којег све зависи, као и да има и своју војску.

Сам Мићуновић је у ријетким изјавама себе представљао као "жестоког момка" са асфалта који се почетком деведесетих вратио у отаџбину у намјери да помогне остваривању националних интереса. До тада је на по западним метрополама бранио елиту од како је говорио "албанске и друге мафије".

Био је припадник елитне 63. падобранске бригаде некадашње ЈНА и студент економије у Новом Саду.

Прије двадесетак година био је оптужен за двоструко убиство у Подгорици, провео је неко вријеме у затвору у Спужу, али је ослобођен због недостатка доказа.

АТВ на Мањачи: Неколико особа приведено након проналаска тијела у близини школе

АТВ на Мањачи: Неколико особа приведено након проналаска тијела у близини школе

Иако се представљао као "Титов пионир", Мићуновић је био активан у пројекту осамостаљивања Црне Горе.

Његови пријатељи су били припадници разних паравојних јединица у бившој Југославији Ђорђе Божовић Гишка, који је погинуо још 1991. године код Госпића, Жељко Ражнатовић Аркан, Ратко Ђокић, Дуги Лаиновић, Ћента, па Бранислав Бата Шарановић, који је прије пар година страдао у уличном обрачуну.

У давнашњем интервјуу подгоричкој "Ревији Д", мајка покојног Гишке, Милена, означила је Мићуновића као јединог правог пријатеља породице, који јој се увијек нашао при руци, али је нагласила да јој је јасно зашто он не долази више у Србију.

"Овде би га одмах убили, не смије да дође. Има много тешких прича о њему, али он људима много помаже и многе жели да заштити", рекла је Милена.

О Мићуновићевој помоћи ФК Сутјеска писала је и београдска штампа својевремено.

ЕУ реаговала: Мета хоће претплату за Фејсбук и Инстаграм

ЕУ реаговала: Мета хоће претплату за Фејсбук и Инстаграм

Том клубу је помогао да уђе у елитно такмичење у доба СР Југославије, па је дуго важио за предсједника и власника тог клуба, а он сам је рекао да ту ничега није било него да је само изгубио новац.

Тврдио је да је хуманитарац, који у Црној Гори збрињава избјегле.

Медији су га у том периоду називали "неформалним краљем српско-црногорског фудбала" и да контролише све токове новца у фудбалу било кроз клубове, било кроз Савез.

Повезиван је и са Звезданом Терзићем, некадашњим директором ОФК "Београда" и првим предсједником ФС Србије, а сада Црвне звезде, што су обојица више пута потврдили.

Прије тога Мићуновић се бавио угоститељством и имао је бројне клубове и коцкарнице на црногорском приморју, кроз које су прошли многи локални политичари и предузетници.

Имао је пекару, пицерију, казина у хотелу "Црна Гора" у Подгорици и у "Маестралу" у Пржном, а његова је била и некада највећа дискотека на Балкану - будвански "Трокадеро".

Опозиција раме уз раме с Бошњацима

Опозиција раме уз раме с Бошњацима

Виђао се с покојним предсједником СРЈ и Србије Слободаном Милошевић и био пријатељ са низом политичара из тог времена, које је, како је говорио, чак узимао у заштиту од Милошевића.

У медијско-оперативној истрази против "Шарићевог наркоклана" дошло се и до имена Мићуновића, али ништа више од тога.

О Мићуновићу се посљедњи пут највише писало 2017. када је оженио сина Ђорђа, а на луксузној свадби су међу многобројним званицама били и припадници српског "џет-сета"

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)