Premijer Slovenije

Janez Janša zabrinut zbog ilegalnih migracija: "Otvorimo li granicu, Evropa će nestati"

  • Извор: Танјуг
  • 27.09.2021. 22:07

Federalna Evropa bila bi u suprotnosti s idejom osnivača današnje Evropske unije, a integracija država Zapadnog Balkana važna je zbog opasnosti ilegalnih migracija prema Evropi, poručio je danas slovenački premijer Janez Janša.

Na pitanje o tome kako će se odvijati rasprava na konferenciji o budućnosti  EU, koja se vodi i nastaviće se u vrijeme francuskog predsedavanja iduće godine, Janša je za mađarski list “Mađar Hirlap” kazao da od te rasprave ne očekuje mnogo i da se lično zalaže ”za Evropu nacija, a ne federalni model Sjedinjenih evropskih država”.

-Malo je vjerovatno da ćemo biti u stanju da donosimo odluke o dopunama Ugovora ili uopšte zacrtati smjer. U Evropi postoje političke snage koje žele stvoriti federalnu Evropu, ali mislim da se to neće dogoditi. Ti bi planovi uništili temelje na kojima su Uniju izgradili njeni osnivači – kazao je Janša, prenosi Hina.

On je ponovio svoja stajališta o neprihvatljivosti politike koja bi dopustila velike migracije iz Afrike i Azije u Evropsku uniju, uz ocjenu da je, kako bi se to spriječilo, potrebno raditi i na integraciji Zapadnog Balkana kroz koji protiče potencijalna ilegalna migrantska ruta.

- Veliko je postignuće to što smo se na Savjetu EU usaglasili da se migracijska kriza od pre šest godina ne smije ponoviti, čime smo spriječili da se to ponovi i dođe stotine hiljada ljudi – rekao je Janša, govoreći o opasnosti migrantskog talasa iz Avganistana nakon povlačenja NATO saveza iz te države.

Prema Janšinim riječima, Evropa je suočena sa demografskim deficitom, a prijete joj nekontrolisane migracije iz susjednih regiona koji doživljavaji demogravski bum, o čemu se u Briselu ne vodi dovoljno računa.

-Demografija je ključno pitanje: ako nema ljudi, nema ničega- rekao je Janša.

 Dodao je da se po svjetskim demografskim trendovima vidi da Evropa čini šest odsto svjetske populacije i da se njeno stanovništvo smanjuje dok u Africi brzo raste.

-Otvorimo li granicu, Evropa će nestati – kazao je slovenački premijer.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Путуј, пробај, заволи (Р)

    '‘Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.