Загреб

Излила се ријека Сава: Ниво воде порастао скоро пет метара за дан

  • Извор: Агенције
  • 13.09.2024. 12:02

Због обилних падавина Сава се јутрос излила из свог корита у Загребу. Током ноћи водостај Саве константно је био у порасту.

Наиме, у петак у 01:00 водостај је био 197 центиметара, да би до 9:00 нарастао на 258 центиметара.

Иначе, у 09:00 у четвртак водостај Саве био је -215, што значи да је у тачно 24 сата порастао 473 центиметра, односно готово пет метара. Ванредне мјере наступају када водостај Саве пређе 450 центиметара, а ванредно стање проглашава се када је већи од 550 центиметара.

Људи дошли по киши и хладноћи: Подјела картица није одржана

Људи дошли по киши и хладноћи: Подјела картица није одржана

Према званичним подацима, највиши забиљежени водостај износи 514 центиметара из октобра 1964. године.

Према прогнози ДХМЗ-а, и даље се очекује облачно вријеме с повременом кишом.

Вјетар ће бити слаб до умјерен, понегдје јак. Температура ће се кретати између 9 и 13 степени. На снази је и наранџасто упозорење – опасно вријеме за цијели Јадран, док је преостали дио Хрватске под жутим упозорењем – потенцијално опасно вријеме, због обилне кише издата су упозорења на могуће бујичне поплаве на Јадрану.

Због проласка циклона Бориса централна Европа припрема се за најгоре поплаве посљедњих деценија. Према прогнозама чешких и пољских метеоролога, у неким подручјима њихових земаља у идућа четири дана могло би пасти до 400 литара кише по квадратном метру, а у Аустрији и Словачкој око 200 литара, преноси "Вечерњи".

Општина у БиХ за десето дијете даје 10.000 КМ

Општина у БиХ за десето дијете даје 10.000 КМ

У Пољској је активан метеоаларм за југ земље, прије свега за градове уз ријеку Одру. На подручју Моравске, на истоку Чешке, подижу се баријере против поплава и припремају вреће са пијеском. Водостај Дунава у Аустрији могао би порасти на нивое какви нису виђени пет до десет година, наводи исти извор.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: