Хрватска

Из викендице извукли чак четири поскока

  • Извор: Индекс
  • 07.07.2024. 11:18

Змијоловци Владо Лађаревић и Дарко Карамазан недавно су на интервенцији у једном малом мјесту поред Озља из викендице извукли четири, како је казао Лађаревић, "опака поскока."

На интервенцију су дошли након што их је контактирао уплашени власник викендице.

Један од змијоловаца, Владо Лађаревић, испричао је како су и он и колега Карамазан остали изненађени бројем поскока. Казао је и како је власник викендице био видно узнемирен.

"Недавно смо имали једну несвакидашњу интервенцију у близини града Озља. Наиме, позиватељ нам се жалио да има поскоке. Када смо дошли, у близини куће, у подруму те свеобухватно проведеном интервенцијом, на чуђење нас и власника куће, ухватили смо чак четири опака поскока", рекао је за "Индекс".

Беба увијек плакала у близини сестре, а онда је откривена болна истина

Беба увијек плакала у близини сестре, а онда је откривена болна истина

Сви су се бојали долазити у викендицу, и сам тај власник.

"И нас је саме изненадило бројно стање поскока тамо. Иначе пронађемо једног или евентуално два поскока, а овај пут их је било чак четири", казао је Лађаревић, додавши да су неки од поскока чак били скривени испод стубова куће.

"Знали смо тачно које је најбоље вријеме за њихов проналазак и тада смо и дошли те их почели хватати. Колега Дарко се нашалио да их нисмо ни требали тражити већ да смо их само хватали", испричао је Лађаревић.

Лађаревић је за поменути портал додао да је интервенција проналаска и размјештања поскока трајала сатима. Он и Карамазан кренули су на њу рано ујутро, а с њом завршили тек поподне. Поскоци су, објашњава, иначе доста краћи за разлику од неотровних змија, али су зато пуно дебљи и јачи. Просјечна дужина им је око 70 центиметара, објаснио је Лађаревић.

"Неотровне змије су иначе пуно дуже. На примјер, бјелице могу бити дуге и до 170 центиметара, а поскоци су отприлике дуги око 80 до 90 центиметара, не дужи од метар. Међутим, поскоци су пуно дебљи, јачи и мишићавији. Уз то, имају отров у врећицама и очњаке које иначе неотровнице немају", казао је Лађаревић.

Огласила се Анђела Игњатовић Бресквица након прозивки

Огласила се Анђела Игњатовић Бресквица након прозивки

Објаснио је и да је број овогодишњих интервенција отприлике једнак прошлогодишњем.

"Људи знају за проблем са змијама, виде их, али једноставно некима оне мање сметају, а некима више. Међутим, када се ради о отровницама, свакако траже да их стручне особе дођу ухватити и измјестити. Код људи се ствара свијест да су те животиње битне у нашем биолошком ланцу те да их треба сачувати, да их не треба убијати, без обзира на то ради ли се о отровницама или не", казао је Лађаревић нагласивши како се удружење Змијоловац бави размјештањем змија па тако сваку уловљену врате у природу.


(Фото: Удружење Змијоловац / Владо Лађаревић)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Контекст

    Контекст' доноси преглед и анализу најважнијих догађаја и процеса у региону и свијету, разговоре и тумачења политичара, стручњака за међународне односе, политиколога, дипломата.

  • 21:00 Серија: Одметница (12+)

    Серија: Одметница (12+)

  • 21:45 Гаравице, документарни филм (Р) (12+)

    'Документарни филм 'Гаравице' редитеља Драгана Радовића, у продукцији Фондације 'Заборављени коријени'доноси причу о једном од највећих стратишта српског народа током Другог свјетског рата.

  • 23:15 Добро дошли у Акапулко (16+)

    'Добро дошли у Акапулко' је америчка акциона комедија из 2019. године у режији Ивана Гиљерма.

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм