Zabrinuti

Hrvati izbezumljeni: Šta se dešava s pticama, jeste li vidjeli koliko ima mrtvih?

  • Izvor: B92
  • 17.09.2024. 16:17

Veliki broj mrtvih ptica zabrinuo je brojne Hrvate, na ulicama Zagreba i drugih gradova primjećeni uginuli golubovi, vrane, ali i lastavice.

"Šta se događa s pticama u Zagrebu, jeste li i vi primijetili koliko ih ima mrtvih?", pitanje je koje se ovih dana često čuje u glavnom gradu Hrvatske.

Medijima su prijavljeni brojni slučajevi, jedan od njih dogodio se u Jagićevoj ulici, gdje je čovjek vidio dvije uginule ptice, goluba i vranu. Kako je opisao, ležale su na ulici, bez vidljivih povreda.

Slično je i u drugim dijelovima Hrvatske, ali gdje su primijećene mrtve lastavice.

Ovo je otac Sergeja Trifunovića: Svi ga pamte po rečenici ''Pij, Đoko kafu''

Ovo je otac Sergeja Trifunovića: Svi ga pamte po rečenici ''Pij, Đoko kafu''

S obzirom na to da je pre dva dana objavljena vijest o stradanju ptica u Poljskoj, a najviše u Austriji gdje je zabilježen pomor hiljade lastavica i čiopa zbog hladnoće, odnosno neprestane kiše i teških uslova (nedostaje im hrane jer ni mnogi insekti ne lete), oglasilo se iz hrvatskog udruženja "Biom", koji su potvrdili da i njih zovu zabrinuti građani, najviše zbog lastavica.


"Riječ je o tome da su nagla promjena vremena i velike kiše naročito loše za mlade ptice, rođene ove godine, koje su donedavno živjele u vrlo suvim uslovima. Sve ovo ih je zateklo nespremne, ne mogu da se prilagode novoj situaciji, koja je vrlo izazovna. Nisu se sklonile na vrijeme, prehladile su i otežano pronalaze hranu. Kiša je, inače pticama, problematična, gube na termoregulaciji i ne mogu da lete nego čekaju da prestane da pada", rekla je ornitologinja iz Bioma Iva Šoštarić.

Instagram napravio naloge posebno za tinejdžere

Instagram napravio naloge posebno za tinejdžere

Kako je istakla građani ih zovu za savjete, ali i da pitaju ko prima ove životinje, ali kako oni nisu azil, mogu samo da im preporuče da zovu azile i Veterinu u Zagrebu.

"Kod nas nije pomor ptica kao u Austriji, ali ipak mnogo stradaju", procijenila je Šoštarić, a njen kolega Dubravko Dender dodao je da su lastavice (piljci i bregunice) dio jedne od najprepoznatljivijih porodica ptica iz reda pjevačica.

Situacija alarmantna: Ptice mrtve padaju sa neba, ovo je razlog

Situacija alarmantna: Ptice mrtve padaju sa neba, ovo je razlog

"Ptice iz ove porodice prilagođene su životu u vazduhu jer se hrane letećim insektima, ali i drugim sitnim beskičmenjacima koji se zateknu u vazduhu. Ovakav način života i potpuna zavisnost od letećih insekata čine ih jako osjetljivim na nagla i višednevna zahlađenja. Takva se situacija upravo ovih dana događa u velikom djelu Еvrope. Posebno je za ptice situacija teška kada ih ovakva zahlađenja ulove u selidbi, što je slučaj za mnoge od njih", rekao je Dender.

(b92)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Biznis klub

    ''‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.