Protest

Haos u Tirani: Demonstranti bacili farbu na kabinet premijera

  • Извор: СРНА
  • 12.11.2022. 21:56

Hiljade građana Albanije nezadovoljnih politkom premijera Edija Rame okupilo se na protestu u Tirani tokom kojeg su probili policijski kordon i bacili farbu na kabinet premijera, prenose mediji.

Protest je, kako se navodi, organizovan na poziv opozicione albanske Demokratske stranke Saljija Beriše i Slobodarske partije Albanije Iljira Mete, a okupljenima se obratilo 20 govornika iz redova opozicije, optužujući Ramu za lošu ekonomsku situaciju, korupciju i odlazak velikog broja Albanaca iz zemlje.

Policija je uhapsila jednog demonstranta.

Neki od učesnika protesta zapalili su svijeće u znak sjećanja na dvojicu muškaraca koji su, prema navodima opozicije, izgubili život dok su bili u policijskom pritvoru.

"Rama je građanima Albanije oteo pravo glasa, pretvorio njihove ljudske slobode u iluziju i u fiktivne glasačke listiće, samo da bi opstao na vlasti", poručio je okupljenima Beriša, bivši premijer i predsjednik Albanije.

Beriša je rekao da je i nakon 31 godine demokratije u Albaniji Rama učinio da svijet doživljava Albance kao izbjeglice koje iz svoje zemlje bježe u čamcima i pozvao međunarodnu zajednicu da ne podržava vlast albanskog premijera.

Bivši predsjednik Albanije i lider Slobodarske partije Albanije Iljir Meta nazvao je Ramu izdajnikom koji, kako je rekao, radi protiv interesa svoje zemlje i poručio da će se Rama ubrzo naći pred licem pravde.

"Danas ovaj izdajnik prati naš pobjednički skup i trijumf demokratije iz svog luksuznog, nezakonito stečenog privatnog aviona, lir džeta. Vi koji ste se danas okupili imate pravo da srušite vladu čiji lider vas pljačka, otima i prodaje vašu zemlju", poručio je Meta.

Američka Ambasada u Tirani savjetovala je svojim državljanima koji žive u centru grada da u vrijeme održavanja protesta opozicije izbjegavaju područja i ulice oko kancelarije albanskog premijera i bulevar Mučenika nacije, prenijeli su albanski mediji.

Protest u Albaniji se smatra pokušajem Beriše da "poentira" pred lokalne izbore u maju 2023. godine.

Beriši je zabranjen ulazak u SAD 2021. godine zbog korupcije. On negira bilo kakvo krivično djelo.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм