Љубљана

Драма у Словенији: Црвено упозорење, упућен хитан савјет грађанима

  • Извор: н1.инфо.си
  • 02.11.2023. 16:04

Словеначка агенција за околину (АРСО) је због најављених обилних оборина издала црвено упозорење за сјеверозапад државе, наранџасто за остатак државе, јавља "Н1" Словенија.

Навече и у ноћи почеће и нагли раст водостаја ријека - јављају Словенци.

"Од четвртка послијеподне до петка ујутро очекују нас обилне оборине с јаким пљусковима и олујним ударима вјетра. На ширем подручју Алпа и њиховог подножја очекује се од 120 до 240 литара кише по квадратном метру. У брдовитим предјелима Словеније пашће од 60 до 120 литара кише по квадратном метру", појаснила је Словеначка агенција за околину (Арсо).

Арс предвиђа да ће ријеке вечерас и у ноћи почети нагло расти, у почетку на сјеверозападу, а касније и у осталим дијеловима Словеније.

Разливаће се ријеке у Посочју, ријеке у порјечју Соре у идријско-церкљанском, Сава Бохињка и Сава у средњем и горњем току.


”Пола Београда рекетирамо”: Кик боксер Видовић изазвао хаос у Модричи

”Пола Београда рекетирамо”: Кик боксер Видовић изазвао хаос у Модричи

"За све оне који се не осјећају сигурно у својим кућама савјетујемо да преноћите на сигурним локацијама - код родбине, пријатеља или у неком од центара за привремени смјештај које пружа Општина Толмин", објавио је Ален Черв.

Директор Дирекције за воде Републике Словеније Нежа Кодре појаснила је да се тренутно проводе хитне мјере на водотоцима широм Словеније, а на терену је 212 екипа које чисте, успостављају проточност водотока, санирају оштећења на насипима.

Због најављене временске фронте, данас касно послијеподне механизација ће бити повучена из водотока на угроженијим подручјима, а започеће и спровођење хитних мјера како би се спријечиле штете и отклонила опасност од поплава.


Познати глумац се аутом забио у пицерију: Има повријеђених

Познати глумац се аутом забио у пицерију: Има повријеђених

"Почеће се дежурством, праћењем водостаја и по потреби те екипе ће интервенисати у смислу уклањања материјала који би спријечили проток водотока, постављања привремених насипа, пробоја", рекао је Кодре.

Екипе ће бити у приправности и сљедећих дана. Такође је позвала становнике да уклоне материјале попут бала сијена и дрва за огрјев које би вода могла однијети и који би могли блокирати канале или мостове испод мостова.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: