Стање је забрињавајуће

Десетине пожара у Сјеверној Македонији, гасе и авиони из Србије, Хрватске, Црне Горе и Турске

  • Извор: СРНА
  • 18.07.2024. 12:27

Широм Сјеверне Македоније гори неколико пожара, а највише забрињава стање на планини Серта на подручју општине Штип, иза села Драгојево, а током вишедневног кризног стања у којем се земља налази, уведена је и потпуна забрана кретања у шумама од 6.00 до 20.00 часова.

У гашењу пожара учествују авиони из Србије, Хрватске, Црне Горе и Турске, а Европска комисија је такође донијела одлуку да мобилише помоћ Сјеверној Македонији за сузбијање шумских пожара.

"Успостављање контроле над пожаром на планини Серта изузетно је тешко", рекао је директор Центра за управљање кризним ситуацијама Стојанче Ангелов.

На Серти је уочено неколико пожарних мјеста, ватра гори уз сам пут, а додатни проблем је стрелиште Криволак, упркос значајном учинку летјелице укључене у гашење, објавио је портал "Нова Македонија".

У пожару у тржном центру погинуло 16 људи

У пожару у тржном центру погинуло 16 људи

Одржан је и састанак Штаба за заштиту и спасавање у Неготину, након чега је саопштено да је планирано гашење пожара из ваздуха и са земље, као и укључивање свих расположивих летелица, односно хеликоптера и "ер трактора".

"Мјесто на планини Серти, према самом полигону Криволак, није безбједно ни за дејство из ваздуха, ни за дејство са земље. Ту се чују експлозије, пуцњи неексплодираних граната и других неексплодираних експлозивних направа. Покушаћемо да успоставимо противпожарне ограде тамо где терен дозвољава. Да ору тракторима и булдожерима, да ватра не може да прође кроз њих", објаснио је Ангелов.

Он се јуче састао са пилотима хеликоптера који учествују у гашењу пожара, након чега је најавио да на планину Серту треба да полете сви расположиви "ер трактори" - три из Управе за заштиту и спасавање и два из турских "ер трактора", уз хрватски "канадер". 

Угашен пожар између гатачких села Кључ и Заградац

Угашен пожар између гатачких села Кључ и Заградац

"Данас ћемо покушати да успоставимо контролу над великим пожаром на планини Серти. Летелица ће деловати, на терену имамо ватрогасне јединице којима се придружује 100 војника из војске, као и три десетина припадника полиције", рекао је Ангелов.

Неколико опасних пожара захтијева ваздушну подршку, кориштењем ваздушних "трактора" и хеликоптера.

У гашењу пожара учествују два "ер трактора" и један хеликоптер из Турске, а прекјуче је из Србије упућен ватрогасни хеликоптер "камов Ка-32" капацитета пет тона воде са посадом од седам чланова, док је Хрватска послала "канадер" са две посаде.

Букти пожар на обронцима планине

Букти пожар на обронцима планине "Баба" код Гацка

Активирањем Механизма цивилне заштите ЕУ, у Македонији су распоређена четири хеликоптера и три ватрогасна авиона из Хрватске, Словеније, Србије и Турске.

"Спремни смо да мобилишемо додатну помоћ. Уочи овог лета извршили смо значајне припреме, ангажовањем преко 500 ватрогасаца, 28 авиона и четири хеликоптера распоређених широм Европе", рекао је портпарол Европске комисије за хуманитарну помоћ и управљање кризама Балаш Ујвари.

Из Центра за управљање кризним ситуацијама саопштили су да је било укупно 36 пожара на отвореном, од којих је 18 било активно до јуче.

Он је нагласио да ће за неколико опасних пожара вероватно бити потребна ваздушна подршка. Ријеч је о пожарима у општинама Чашка, Долнени, Студеничани и Зелениково. 


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?