Херцеговина

Букти пожар на обронцима планине "Баба" код Гацка

  • Извор: АТВ
  • 15.07.2024. 19:10

Данима букти пожар на обронцима планине „Баба“ код Гацка. Терен је тежак па су гатачки ватрогасци беспомоћни. Срећом, поново су брзо реаговали из Хеликоптерског сервиса Српске.

„Ми смо гасили пожар јуче прије подне и у вечерњим часовима и успјели смо га поприлично локализовати, чак јутрос није било ни ватре ни дима, међутим, опет сам добио информацију да се поново појавио пожар на истом том подручју“, рекао је Бобан Кустурић, директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске.

Затражена је помоћ из Србије али сарајевска политика је и овдје умијешала прсте. Министарство иностраних послова игнорисало је захтјев да дјелује српски хеликоптер. О штетама и судбини људи тог краја очито их није брига. Зато им Кустурић поручује.

„Волио бих да поручим људима из МИП-а да пусте нас професионалце да радимо свој посао да спашавамо оно што се спасити може јер ми ризикујемо своје животе и своје ресурсе исто тако и колеге из Србије који треба да дођу да не би ова села била угрожена. Волио бих да нагласим да се ради о селима Кључ и Фазлагића кула то су бошњачка мјеста, ми не дијелимо људе ни на који начин“, изјавио је Кустурић.

Пожари у Гацку букнули су суботу, ватрогасци нису дозволили да ватра уђе у села и угрози домаћинства. Надлежни сигурни да је пожар подметнут,

„Дефинитивно је узрок људски фактор јер није било временских непогода, није било пада далековода тако да је дефинитивно људски фактор узрок и једном и другом пожару“, истакао је Алекса Вучковић, командир ТВСЈ Гацко.

 „Ја ћу тражити од надлежних институција да се проведе истрага и заиста ако то буде људски фактор да се појединци казне онако како треба“, рекао је Огњен Милинковић, начелник Гацка.

Не играјте се са ватром и ове године поручују из Полицијске управе Требиње. За АТВ Јована Цвијетић каже, закон је јасан и неодговорни појединци неће бити поштеђени.

„Апелујемо на грађане да не бацају опушке, да не пале ватру, да не чисте коров. Такође ову прилику бих искористила да све подсјетим да је Законом из 2019. године јасно наложено да се не може палити коров или било какав други пољопривредни отпад без претходног обавјештавања ватрогасне јединице. Казне су од 100 до 1000 марака“, навела је Јована Цвијетић, портпарол ПУ Требиње.

Ватра је и претходних година харала херцеговачким врлетима. Иза себе је оставила пустош и хаос, направила је милионску финансијску штету, ипак она еколошка је далеко  већа.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 09:00 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина