Румунија

Алармантно: Овакав Дунав се не памти

  • Извор: Блиц
  • 21.08.2024. 17:18

Дунав је постао пут са препрекама за многе који плове. Ниво воде је алармантно опао у неколико дијелова у Румунији и опасни спрудови изронили су преко ноћи.

Бродовима је све теже да се крећу, па теретњаци носе много мање товара како би избјегли насукавање. Метеоролози немају добре прогнозе и кажу да кише неће бити у наредном периоду, те се очекује да водостај Дунава настави да опада.

Морнарима је све већи проблем да плове, све чешће и чешће пред собом виде "острва" умјесто ријеке. Код Корабије, гдје Дунав дијели Бугарску и Румунију бродови једва пролазе.

Водостај на минимуму минимума

"Мислим да водостај није био овако низак икад, ови спрудови нису постојали. Када сам био мали можда је пало на око 5 метара", прича један мештанин.

Водостај у појединим дијеловима пао је на свега 2,5 метара, што је минимум минимума по препорукама Комисије за пловидбу на Дунаву. Међутим, проток је главни проблем и приближава се половини вишегодишњег просјека за август. Бродови који су превозили туристе заглавили су се у туристичкој луци, гдје је водостај око један метар.

"Имамо 41 мјесто за излетничке чамце. У овом тренутку власници су извадили своје чамце, можете их видјети на обали Дунава, повукли су их на други дио", каже Даниел Албу, јавни администратор Корабије.

Дунав је на једној локацији чак 30 центиметара испод "нормалног нивоа". Због овога бројни туристички бродови не могу да напусте луку, а барже не могу да стигну до силоса.

Пољопривредници на мукама

Недостатак багеровања у критичним подручјима на Дунаву такође озбиљно утиче на пољопривреднике у том крају.

"Прије годину дана само на овом утоварном мјесту је утоварено 100.000 тона жита. Сада се све ради аутомобилом. Трошкови су већи и цијена пољопривредним произвођачима је много нижа него што би требало да добију за жито“, објашњава Маријана Керои, која руководи силосима.

"Умјесто да утоваре бродове са 1.500 тона, рецимо, утоваре 1.100, 1.000 тона. Превозе мање терета, губици су очекивани. На овим критичним тачкама нека не пролазе са 6 баржи или 8 баржи. Нека разбију конвој и нека барже пролазе једна по једна“, каже Јон Неацу, шеф сектора за пловидбу.

Ситуација је драматична дуж цијелог тока ријеке. Ниво воде је на десетине центиметара нижи од нормалног у близини неколико лука. У Чернаводи и Ђурђу, тренд и даље опада, тврде хидролози. Власти су почеле са отпушавањем у области Корабија и близу моста Чернавода. Проток ће се смањивати до краја недјеље када пада киша, али недовољно да се ниво воде подигне на безбједан минимум.

Прије две године Дунав је због суше био начичкан спрудовима. Заглавило се на стотине пловила, а морнари који су се насукали плаћали су и по 5.000 евра да спасу свој брод.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.