Rumunija

Alarmantno: Ovakav Dunav se ne pamti

  • Izvor: Blic
  • 21.08.2024. 17:18

Dunav je postao put sa preprekama za mnoge koji plove. Nivo vode je alarmantno opao u nekoliko dijelova u Rumuniji i opasni sprudovi izronili su preko noći.

Brodovima je sve teže da se kreću, pa teretnjaci nose mnogo manje tovara kako bi izbjegli nasukavanje. Meteorolozi nemaju dobre prognoze i kažu da kiše neće biti u narednom periodu, te se očekuje da vodostaj Dunava nastavi da opada.

Mornarima je sve veći problem da plove, sve češće i češće pred sobom vide "ostrva" umjesto rijeke. Kod Korabije, gdje Dunav dijeli Bugarsku i Rumuniju brodovi jedva prolaze.

Vodostaj na minimumu minimuma

"Mislim da vodostaj nije bio ovako nizak ikad, ovi sprudovi nisu postojali. Kada sam bio mali možda je palo na oko 5 metara", priča jedan meštanin.

Vodostaj u pojedinim dijelovima pao je na svega 2,5 metara, što je minimum minimuma po preporukama Komisije za plovidbu na Dunavu. Međutim, protok je glavni problem i približava se polovini višegodišnjeg prosjeka za avgust. Brodovi koji su prevozili turiste zaglavili su se u turističkoj luci, gdje je vodostaj oko jedan metar.

"Imamo 41 mjesto za izletničke čamce. U ovom trenutku vlasnici su izvadili svoje čamce, možete ih vidjeti na obali Dunava, povukli su ih na drugi dio", kaže Daniel Albu, javni administrator Korabije.

Dunav je na jednoj lokaciji čak 30 centimetara ispod "normalnog nivoa". Zbog ovoga brojni turistički brodovi ne mogu da napuste luku, a barže ne mogu da stignu do silosa.

Poljoprivrednici na mukama

Nedostatak bagerovanja u kritičnim područjima na Dunavu takođe ozbiljno utiče na poljoprivrednike u tom kraju.

"Prije godinu dana samo na ovom utovarnom mjestu je utovareno 100.000 tona žita. Sada se sve radi automobilom. Troškovi su veći i cijena poljoprivrednim proizvođačima je mnogo niža nego što bi trebalo da dobiju za žito“, objašnjava Marijana Keroi, koja rukovodi silosima.

"Umjesto da utovare brodove sa 1.500 tona, recimo, utovare 1.100, 1.000 tona. Prevoze manje tereta, gubici su očekivani. Na ovim kritičnim tačkama neka ne prolaze sa 6 barži ili 8 barži. Neka razbiju konvoj i neka barže prolaze jedna po jedna“, kaže Jon Neacu, šef sektora za plovidbu.

Situacija je dramatična duž cijelog toka rijeke. Nivo vode je na desetine centimetara niži od normalnog u blizini nekoliko luka. U Černavodi i Đurđu, trend i dalje opada, tvrde hidrolozi. Vlasti su počele sa otpušavanjem u oblasti Korabija i blizu mosta Černavoda. Protok će se smanjivati do kraja nedjelje kada pada kiša, ali nedovoljno da se nivo vode podigne na bezbjedan minimum.

Prije dve godine Dunav je zbog suše bio načičkan sprudovima. Zaglavilo se na stotine plovila, a mornari koji su se nasukali plaćali su i po 5.000 evra da spasu svoj brod.


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 19:49 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:50 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.