Локални избори

Аналитичари: Странке би требало да оздраве политику

  • Извор: АТВ
  • 09.09.2024. 19:20

Бирају се начелници, градоначелници и одборници. Предизборна кампања је тек почела, а кандидати су грађанима већ упутили прегршт различитих обећања, а врло мало конкретних приједлога и рјешења за излазак из тренутне ситуације у којој се налазе. Нека посебна очекивања немају, кажу у Бијељини.

„Очекивали смо ове претходне 4 године, ништа. Нула. Па хоће ли се нешто поправити? Ако овај буде градоначелник ништа.“

„До сад ништа нисам добио, па нећу ни даље. Било би боље да се укину странке и да буде један предсједник.“

Грађани  углавном очекују бољи животни стандард и више радних мјеста, а да ли ће то и добити? Пуно избора, мало нових рјешења и нових политика, кажу аналитичари

„Неће по мом мишљењу изазвати веће интересовање грађана. Ја мислим да је излазност бити негдје на нивоу 50%. Странке би по мени требало, ако хоће да оздраве политику, морају да мијењају у тактици и стратегији политичких процеса у изборним кампањама, видјећемо, ја нисам сигуран да ће политика тако брзо да оздрави“, сматра аналитичар Драго Вуковић.

На подручју Семберије, Мајевице и Посавине ред старих, ред нових лица, да ли ће успјети да оправдају раније указано повјерење или новим идејама привуку грађане?

Према мишљењу аналитичара, добре политике морају да понуде у Бијељини кандидати, гдје ће, сматрају аналитичари, бити и највећа изборна утакмица послије Бањалуке. Остали кандидати са подручја Семберије, Мајевице, Подриња и Посавине не би требало да имају значајнијих изненађења, али никад се не зна.

У неким општинама и градовима појавила су се лица која су прву и пут ушла у политику. Хоће ли то бити довољно да са трона скину досадашње владаре ?

„Мислим да ће то сучељавање бити занимљиво додуше зависи од кампање која ће се водити, и имате ту још два или три кандидата од којих један није нимало безначајан, оно што ја процјењујем из угла анализе када имате више кандидата онда тај трећи или четврти, може у коначној игри да помрси рачуне овој двојици кандидата и то се врло лако може десити у Бијељини. Мислим да је у Лопарама стање доста стабилно, иако знам да је тамо један кандидат изашао из тима актуелног, и у Угљевику може бити проблема, јер је тај стари начелник дуго на власти и народ се умори од тих истих фаца и то може бити разлог зашто тамо може бити проблема, а мислим да је Зворник неприкосновен и да ту нема никаквих проблема“, истакао је Вуковић.

Промјене су потребне свугдје, у свакој области потребне су корекције. Да ли ће до грађана уопште доћи суштина нових идеја, пројеката или су то заборавили да нуде грађанима јер живимо у времену интересне политике, а не такмичења нових људи идеја, видјеће се 6.октобра, кажу аналитичари.

Пратите нас и путем Вибера