Lokalni izbori

Analitičari: Stranke bi trebalo da ozdrave politiku

  • Izvor: ATV
  • 09.09.2024. 19:20

Biraju se načelnici, gradonačelnici i odbornici. Predizborna kampanja je tek počela, a kandidati su građanima već uputili pregršt različitih obećanja, a vrlo malo konkretnih prijedloga i rješenja za izlazak iz trenutne situacije u kojoj se nalaze. Neka posebna očekivanja nemaju, kažu u Bijeljini.

„Očekivali smo ove prethodne 4 godine, ništa. Nula. Pa hoće li se nešto popraviti? Ako ovaj bude gradonačelnik ništa.“

„Do sad ništa nisam dobio, pa neću ni dalje. Bilo bi bolje da se ukinu stranke i da bude jedan predsjednik.“

Građani  uglavnom očekuju bolji životni standard i više radnih mjesta, a da li će to i dobiti? Puno izbora, malo novih rješenja i novih politika, kažu analitičari

„Neće po mom mišljenju izazvati veće interesovanje građana. Ja mislim da je izlaznost biti negdje na nivou 50%. Stranke bi po meni trebalo, ako hoće da ozdrave politiku, moraju da mijenjaju u taktici i strategiji političkih procesa u izbornim kampanjama, vidjećemo, ja nisam siguran da će politika tako brzo da ozdravi“, smatra analitičar Drago Vuković.

Na području Semberije, Majevice i Posavine red starih, red novih lica, da li će uspjeti da opravdaju ranije ukazano povjerenje ili novim idejama privuku građane?

Prema mišljenju analitičara, dobre politike moraju da ponude u Bijeljini kandidati, gdje će, smatraju analitičari, biti i najveća izborna utakmica poslije Banjaluke. Ostali kandidati sa područja Semberije, Majevice, Podrinja i Posavine ne bi trebalo da imaju značajnijih iznenađenja, ali nikad se ne zna.

U nekim opštinama i gradovima pojavila su se lica koja su prvu i put ušla u politiku. Hoće li to biti dovoljno da sa trona skinu dosadašnje vladare ?

„Mislim da će to sučeljavanje biti zanimljivo doduše zavisi od kampanje koja će se voditi, i imate tu još dva ili tri kandidata od kojih jedan nije nimalo beznačajan, ono što ja procjenjujem iz ugla analize kada imate više kandidata onda taj treći ili četvrti, može u konačnoj igri da pomrsi račune ovoj dvojici kandidata i to se vrlo lako može desiti u Bijeljini. Mislim da je u Loparama stanje dosta stabilno, iako znam da je tamo jedan kandidat izašao iz tima aktuelnog, i u Ugljeviku može biti problema, jer je taj stari načelnik dugo na vlasti i narod se umori od tih istih faca i to može biti razlog zašto tamo može biti problema, a mislim da je Zvornik neprikosnoven i da tu nema nikakvih problema“, istakao je Vuković.

Promjene su potrebne svugdje, u svakoj oblasti potrebne su korekcije. Da li će do građana uopšte doći suština novih ideja, projekata ili su to zaboravili da nude građanima jer živimo u vremenu interesne politike, a ne takmičenja novih ljudi ideja, vidjeće se 6.oktobra, kažu analitičari.

Pratite nas i putem Vibera