Пешић пред пут у Париз: Конкуренција никад већа

  • Извор: Телеграф
  • 24.07.2024. 10:14

Селектор мушке кошаркашке репрезентације Србије Светислав Пешић истакао је да су Олимпијске игре велики изазов за све и да је конкуренција у Паризу никад већа!

Пешић је у сриједу ујутру, непосредно пред пут у Француску, одржао конференцију за медије и том приликом је поручио:

„Циљ је увијек највећи, не само са аспекта резултата, него да се припремимо да то и остваримо. Дуг је то пут за нас, јер прво је требало бавити се Свјетским првенством. То је било такмичење које је представљало квалификације за ОИ. Ми смо се ту квалификовали и нисмо играли ове турнире сад у јулу. Ми смо на неки начин у предности, јер смо имали више дана тренинга и припрема. Велика је разлика између припрема за ОИ и за СП, мјесец дана раније крећу ОИ, а сезона се завршила као и сваке године“, рекао је Пешић и додао:

„Сви кошаркаши су завршили веома касно, примјер Милутинова и Петрушева који су завршили у трећој недјељи јуна. Знате како, за додатне напоре је потребан додатан одмор и припреме. Већина играча је прошло кроз добру сезону, они су носећи играчи у клубовима, дају највише што могу, долази до оптерећења физичког. Процес припрема за мене као тренера, нисам рекао то играчима до сада, било је најизазовније у мојој каријери. Врло је тешко испланирати и процес тренинга, све што је потребно, већина није дошла одморна, али ОИ су велики изазов за све нас. Неку додатну мотивацију, залагање, покушали смо да се припремимо за овако једно такмичење.“

Говорио је Пешић и о неким почетним плановима по доласку у Лил, гдје ће бити прва фаза такмичења, а затим је на крају и насмијао све присутне.

„Свако такмичење је изазовно. ОИ се не играју сваке године. Богдан је рекао, на прошле се нисмо квалификовали. Ово је сигурно једна додатна мотивација за сваког од нас, за сваку екипу. Сви знају да контролишу своје емоције. Сви имају своју рутину припреме. Важно је на сваком такмичењу припремати се за сљедећу утакмицу. Постављати, правити други корак прије првог који ниси радио и теоретски је немогуће, фокус је да прво стигнемо у Лил, да видимо како ћемо се смјестити. Да искористимо првих пар дана, а све остало, рутина, припрема… Мислим да овако сада изгледамо доста смирено и надамо се да ће то бити добро. Само кад би имало овдје мало више воде (смијех), да позовемо Бору Ђорђевића да понесе још мало.“

Упозорио је селектор и колико је кош разлика битна на турниру, поготово у овом новом формату такмичења.

„Можда је згодно да се дода јер већина није до краја упозната. Кош разлика је врло важна из разлога што је такав систем први пут да не иду сви трећепласирани, него два даље у четвртфинале, а другопласиран добија бољу позицију у четвртфиналу, ако има бољу кош разлику у односу на остале екипе. Систем је мало за нас компликован. Све се зна. Али оно што је важно да се каже данас када идемо на Олимпијске игре. Ја сам ту био 1984. године, ово је највећа конкуренција од сада, 10 кандидата, а можда и 11, када погледамо припреме. То су кандидати за медаље. То се никада није десило у историји ОИ. То ће бити борба до крајњих граница, сваки меч је важан не само због побједе, него и резултата“, изјавио је Пешић.

О њему је говорио и капитен Богдан Богдановић.

„Промијењен је мало систем, сада улазимо у доста важну улогу са кош разликом у поређењу са претходним. Што се нас тиче, не мења се начин припреме и играња, наша најважнија утакмица је сљедећа. и смо пропустили претходне ОИ и доста играча, само Јокић и ја смо били 2016. године. Узбуђени смо, спремни за ове ОИ“, рекао је Богадновић.

Никола Милутинов је поручио:

„Мислим да нам је група стварно тешка, сви тимови су показали, Јужни Судан умало побиједио Америку, Порторико побиједио у квалификацијама. Сви знамо колико је Америка добра. Морамо да будемо фокусирани, ово је једно од тежих такмичења, да бисмо дошли до неког коначног циља.“


Пратите нас и путем Вибера