Pešić pred put u Pariz: Konkurencija nikad veća

  • Izvor: Telegraf
  • 24.07.2024. 10:14

Selektor muške košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić istakao je da su Olimpijske igre veliki izazov za sve i da je konkurencija u Parizu nikad veća!

Pešić je u srijedu ujutru, neposredno pred put u Francusku, održao konferenciju za medije i tom prilikom je poručio:

„Cilj je uvijek najveći, ne samo sa aspekta rezultata, nego da se pripremimo da to i ostvarimo. Dug je to put za nas, jer prvo je trebalo baviti se Svjetskim prvenstvom. To je bilo takmičenje koje je predstavljalo kvalifikacije za OI. Mi smo se tu kvalifikovali i nismo igrali ove turnire sad u julu. Mi smo na neki način u prednosti, jer smo imali više dana treninga i priprema. Velika je razlika između priprema za OI i za SP, mjesec dana ranije kreću OI, a sezona se završila kao i svake godine“, rekao je Pešić i dodao:

„Svi košarkaši su završili veoma kasno, primjer Milutinova i Petruševa koji su završili u trećoj nedjelji juna. Znate kako, za dodatne napore je potreban dodatan odmor i pripreme. Većina igrača je prošlo kroz dobru sezonu, oni su noseći igrači u klubovima, daju najviše što mogu, dolazi do opterećenja fizičkog. Proces priprema za mene kao trenera, nisam rekao to igračima do sada, bilo je najizazovnije u mojoj karijeri. Vrlo je teško isplanirati i proces treninga, sve što je potrebno, većina nije došla odmorna, ali OI su veliki izazov za sve nas. Neku dodatnu motivaciju, zalaganje, pokušali smo da se pripremimo za ovako jedno takmičenje.“

Govorio je Pešić i o nekim početnim planovima po dolasku u Lil, gdje će biti prva faza takmičenja, a zatim je na kraju i nasmijao sve prisutne.

„Svako takmičenje je izazovno. OI se ne igraju svake godine. Bogdan je rekao, na prošle se nismo kvalifikovali. Ovo je sigurno jedna dodatna motivacija za svakog od nas, za svaku ekipu. Svi znaju da kontrolišu svoje emocije. Svi imaju svoju rutinu pripreme. Važno je na svakom takmičenju pripremati se za sljedeću utakmicu. Postavljati, praviti drugi korak prije prvog koji nisi radio i teoretski je nemoguće, fokus je da prvo stignemo u Lil, da vidimo kako ćemo se smjestiti. Da iskoristimo prvih par dana, a sve ostalo, rutina, priprema… Mislim da ovako sada izgledamo dosta smireno i nadamo se da će to biti dobro. Samo kad bi imalo ovdje malo više vode (smijeh), da pozovemo Boru Đorđevića da ponese još malo.“

Upozorio je selektor i koliko je koš razlika bitna na turniru, pogotovo u ovom novom formatu takmičenja.

„Možda je zgodno da se doda jer većina nije do kraja upoznata. Koš razlika je vrlo važna iz razloga što je takav sistem prvi put da ne idu svi trećeplasirani, nego dva dalje u četvrtfinale, a drugoplasiran dobija bolju poziciju u četvrtfinalu, ako ima bolju koš razliku u odnosu na ostale ekipe. Sistem je malo za nas komplikovan. Sve se zna. Ali ono što je važno da se kaže danas kada idemo na Olimpijske igre. Ja sam tu bio 1984. godine, ovo je najveća konkurencija od sada, 10 kandidata, a možda i 11, kada pogledamo pripreme. To su kandidati za medalje. To se nikada nije desilo u istoriji OI. To će biti borba do krajnjih granica, svaki meč je važan ne samo zbog pobjede, nego i rezultata“, izjavio je Pešić.

O njemu je govorio i kapiten Bogdan Bogdanović.

„Promijenjen je malo sistem, sada ulazimo u dosta važnu ulogu sa koš razlikom u poređenju sa prethodnim. Što se nas tiče, ne menja se način pripreme i igranja, naša najvažnija utakmica je sljedeća. i smo propustili prethodne OI i dosta igrača, samo Jokić i ja smo bili 2016. godine. Uzbuđeni smo, spremni za ove OI“, rekao je Bogadnović.

Nikola Milutinov je poručio:

„Mislim da nam je grupa stvarno teška, svi timovi su pokazali, Južni Sudan umalo pobijedio Ameriku, Portoriko pobijedio u kvalifikacijama. Svi znamo koliko je Amerika dobra. Moramo da budemo fokusirani, ovo je jedno od težih takmičenja, da bismo došli do nekog konačnog cilja.“


Pratite nas i putem Vibera