Carinici u šoku

Žena iz Tomislavgrada u Hrvatsku pokušala prenijeti 258.600 evra

  • 11.06.2020. 12:54

Hratska državljanka prenosila je preko granice 258.600 evra dok je tokom proteklog vikenda ulazila iz BiH u Hrvatsku.

Žena je 6. juni došla iz smjera Tomislavgrada na granični prijelaz Aržano te je tokom redovne kontrole autpmobila prešutjela carinicima da u ljubičastoj torbi koju je držala ispred nogu kod suvozačevog mjesta krije pravo bogatstvo.  

Ona je bila putnica u automobilu hrvatskih registarskih tablica, a pregledom njezine prtljage u platnenim vrećama carinici su pronašli čak 258.600 evra koje je nezakonito pokušala unijeti u Evropsku uniju. 

Umjesto da je nastavila dalje u smjeru Ciste Provo, izdvojili su je iz saobraćaja te protiv nje podnijeli prekršajni prijedlog Financijskom inspektoratu zbog počinjena prekršaja iz člana 40. Zakona o deviznom poslovanju, a povezano s članom 121. Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma.
 
Tačnije, u članu 40. Zakona o deviznom poslovanju stoji da fizičke osobe koje ulaze u Evropsku uniju ili izlaze iz nje preko Hrvatske, a pritom prenose gotovinu veću od 10.000 evra, dužne su je prijaviti Carinskoj upravi u pisanom obliku na obrascu za prijavu koji se nalazi u svim carinskim stanicama na graničnim prijelazima. 

A prema članu 121. Zakona o sprječavanju pranja novca, pak, Carinska je uprava zatim dužna o svakoj prijavi unošenja ili iznošenja gotovine većoj od 10.000 evra, obavijestiti najkasnije u roku od tri dana, Ured za sprječavanje pranja novca.

Vrtoglav iznos evra ženi je privremeno oduzet, a porijeklo novca i kome je dalje bio namijenjen tek se treba utvrditi te pritom provjeriti njezine navode kojima je pravdala posjedovanje tolike gotovine.
 

  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм