Покушај отмице

Врховни суд потврдио: Церовац невин ”одлежао” 14 мјесеци

Врховни суд Републике Српске потврдио је ослобађајућу пресуду Драгану Церовцу из Лознице, по оптужници за помагање у отмици Ненада Јаковљевића из Бијељине.

Ради се о случају који је изазвао бројне контроверзе, будући да је Јаковљевић током свједочења амнестирао Церовца за отмицу, тврдећи да му ништа нажао није учинио, већ да га је чак заштитио.

Упркос томе Церовац је у два наврата осуђен, али је Врховни суд те пресуде укинуо. Наиме, Церовац је прво био осуђен на 18 мјесеци затвора јер је отмицу починио у саставу криминалне групе. У поновљеном поступку је осуђен на шест мјесеци затвора и то за блажи облик кривичног дјела. И та пресуда је укинута и Церовац је на крају оптужен за још блажи облик, односно помагање отмице. Изречена му је ослобађајућа пресуда, што је сада правоснажно потврђено одлуком Врховног суда Републике Српске.

”Одбијена је, као неоснована, жалба републичког јавног тужиоца и потврђена је првостепена пресуда Окружног суда у Бањалуци од 4. марта 2022. године”, рекла је секретар Врховног суда Јелена Деспотовић.

Иначе Церовац је након хапшења 14 мјесеци провео у притвору. Будући да је ослобођен оптужбе ће, по свему судећи, бити бити основ да од Републике Српске наплати новчану одштету од најмање 42.000 КМ.

Отмица Јаковљевића одиграла се 14. маја 2018. године. За то су оптужена браћа Љубан и Миљан Хофман Видовић, те Драган Церовац који је у свему имао улогу возача.

У оптужници се наводило да су Хофман Видовићи силом, пријетњом и батинама натјерали Јаковљевића да потпише и овјери уговор којим признаје да дугује 16.000 КМ Фикрети Мушановић, мајци боксера и учесника ријалитија "Парови" Ђорђа Томића који је с Видовићима близак пријатељ.

Кобни дан Церовац је својим аутомобилом "Ауди А4" из Србије довезао Миљана у Бијељину и у цијелом случају је имао улогу возача.

Браћа Видовић на судске позиве се нису одазивали и за њима је у то вријеме расписана потјерница. Љубан се јавио суду и након признања кривице осуђен је на годину дана затвора, коју је претворио у новчану казну од 18.000 КМ коју је и платио. Његов брат Миљан за отмицу није одговарао и потјерница за њим је и даље на снази.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Путуј, пробај, заволи (Р)

    '‘Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.