Pokušaj otmice

Vrhovni sud potvrdio: Cerovac nevin ”odležao” 14 mjeseci

Vrhovni sud Republike Srpske potvrdio je oslobađajuću presudu Draganu Cerovcu iz Loznice, po optužnici za pomaganje u otmici Nenada Jakovljevića iz Bijeljine.

Radi se o slučaju koji je izazvao brojne kontroverze, budući da je Jakovljević tokom svjedočenja amnestirao Cerovca za otmicu, tvrdeći da mu ništa nažao nije učinio, već da ga je čak zaštitio.

Uprkos tome Cerovac je u dva navrata osuđen, ali je Vrhovni sud te presude ukinuo. Naime, Cerovac je prvo bio osuđen na 18 mjeseci zatvora jer je otmicu počinio u sastavu kriminalne grupe. U ponovljenom postupku je osuđen na šest mjeseci zatvora i to za blaži oblik krivičnog djela. I ta presuda je ukinuta i Cerovac je na kraju optužen za još blaži oblik, odnosno pomaganje otmice. Izrečena mu je oslobađajuća presuda, što je sada pravosnažno potvrđeno odlukom Vrhovnog suda Republike Srpske.

”Odbijena je, kao neosnovana, žalba republičkog javnog tužioca i potvrđena je prvostepena presuda Okružnog suda u Banjaluci od 4. marta 2022. godine”, rekla je sekretar Vrhovnog suda Jelena Despotović.

Inače Cerovac je nakon hapšenja 14 mjeseci proveo u pritvoru. Budući da je oslobođen optužbe će, po svemu sudeći, biti biti osnov da od Republike Srpske naplati novčanu odštetu od najmanje 42.000 KM.

Otmica Jakovljevića odigrala se 14. maja 2018. godine. Za to su optužena braća Ljuban i Miljan Hofman Vidović, te Dragan Cerovac koji je u svemu imao ulogu vozača.

U optužnici se navodilo da su Hofman Vidovići silom, prijetnjom i batinama natjerali Jakovljevića da potpiše i ovjeri ugovor kojim priznaje da duguje 16.000 KM Fikreti Mušanović, majci boksera i učesnika rijalitija "Parovi" Đorđa Tomića koji je s Vidovićima blizak prijatelj.

Kobni dan Cerovac je svojim automobilom "Audi A4" iz Srbije dovezao Miljana u Bijeljinu i u cijelom slučaju je imao ulogu vozača.

Braća Vidović na sudske pozive se nisu odazivali i za njima je u to vrijeme raspisana potjernica. Ljuban se javio sudu i nakon priznanja krivice osuđen je na godinu dana zatvora, koju je pretvorio u novčanu kaznu od 18.000 KM koju je i platio. Njegov brat Miljan za otmicu nije odgovarao i potjernica za njim je i dalje na snazi.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Putuj, probaj, zavoli (R)

    '‘Putuj, probaj, zavoli (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.