Потврђено АТВ-у

Власник дрона који је ударио у хеликоптер МУП-а биће кривично гоњен

  • Извор: АТВ
  • 10.06.2024. 18:19

Против власник дрона, који је јуче ударио у хеликоптер МУП-а Републике Српске у Залужанима биће поднесен извјештај тужилаштву за кривично дјело оштећење или одузимање туђе ствари, потврђено је за АТВ у МУП-у Српске.

У полицији наводе да се инцидент догодио јуче око 15 часова за вријеме картинг трке у Залужанима. Хеликоптер МУП-а Српске је слетао на писту у Центру за обуку, у зони летења гдје је забрањена употреба беспилотних летјелица. Том приликом у њега је ударио дрон, који је снимао картинг трку. Срећом дрон је ударио у тијело хеликоптера и није се заплео у елису чиме је избјегнута велика трагедија.

Дрон ударио у хеликоптер МУП-а Српске

Дрон ударио у хеликоптер МУП-а Српске

”Након инцидента власник дрона је побјегао, али је убрзо идентификован. Послије криминалистичке обраде против њега ће бити поднесен извјештај о почињеном кривичном надлежном тужилаштву”, наводе у МУП-у Српске.

Додају да је на лицу мјеста извршен увиђај, те да су на хеликоптеру уочена незнатна оштећења.

”ПУ Бањалука, као ни МУП Републике Српске нису били обавјештени од стране организатора трке, као ни самих појединаца да се ће на овом догађају користити дронови, што је била њихова обавеза. Посебно подсјећамо да Правилником о условима за извођење летачких операција дроновима у некомерцијалном летењу, није дозвољено летење дроном унутар зоне летилишта, те је овим несмотреним чином посљедица могла бити далеко тежа”, наводе у МУП-у Српске.

Пратите нас и путем Вибера