Potvrđeno ATV-u

Vlasnik drona koji je udario u helikopter MUP-a biće krivično gonjen

  • Izvor: ATV
  • 10.06.2024. 18:19

Protiv vlasnik drona, koji je juče udario u helikopter MUP-a Republike Srpske u Zalužanima biće podnesen izvještaj tužilaštvu za krivično djelo oštećenje ili oduzimanje tuđe stvari, potvrđeno je za ATV u MUP-u Srpske.

U policiji navode da se incident dogodio juče oko 15 časova za vrijeme karting trke u Zalužanima. Helikopter MUP-a Srpske je sletao na pistu u Centru za obuku, u zoni letenja gdje je zabranjena upotreba bespilotnih letjelica. Tom prilikom u njega je udario dron, koji je snimao karting trku. Srećom dron je udario u tijelo helikoptera i nije se zapleo u elisu čime je izbjegnuta velika tragedija.

Dron udario u helikopter MUP-a Srpske

Dron udario u helikopter MUP-a Srpske

”Nakon incidenta vlasnik drona je pobjegao, ali je ubrzo identifikovan. Poslije kriminalističke obrade protiv njega će biti podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom nadležnom tužilaštvu”, navode u MUP-u Srpske.

Dodaju da je na licu mjesta izvršen uviđaj, te da su na helikopteru uočena neznatna oštećenja.

”PU Banjaluka, kao ni MUP Republike Srpske nisu bili obavješteni od strane organizatora trke, kao ni samih pojedinaca da se će na ovom događaju koristiti dronovi, što je bila njihova obaveza. Posebno podsjećamo da Pravilnikom o uslovima za izvođenje letačkih operacija dronovima u nekomercijalnom letenju, nije dozvoljeno letenje dronom unutar zone letilišta, te je ovim nesmotrenim činom posljedica mogla biti daleko teža”, navode u MUP-u Srpske.

Pratite nas i putem Vibera