Хрватска

У великој акцији разбијена криминална група, ухапшено 10 особа

  • Извор: Вечерњи.хр
  • 23.05.2024. 21:00

Шаролико друштво, међу којима је предузетник Домагој С. и Трипо И, наводни припадник шкаљарског клана, једног од мафијашких кланова Црне Горе, завршило је под истрагом коју је против њих покренуо УСКОК.

Ријеч је о групи од 10 особа које су у сриједу ухапшене широм Хрватске у заједничкој акцији полиције и УСКОК-а, због сумње да су се удружили у злочиначко удружење у склопу ког су производили и препродавали дрогу.

Током четвртка је требало да њих деветорица буду доведена пред истражног судију Жупанијског суда у Осијеку, пошто је УСКОК за њих тражио одређивање истражног затвора, док је један од осумњичених од раније у истражном затвору.

Сумња се да су се од почетка 2021. до 22. маја 2024. с више за сада непознатих особа удружили у злочиначко удружење ради континуираног узгоја, производње, складиштења и даље продаје великих количина марихуане и индустријске конопље, како у Хрватској тако и широм ЕУ.

Сумња се да су индустријску конопљу третирали наношењем забрањених полусинтетичких канабиноида и тако ју дорађивали као дрогу.

Ивовића се сумњичи да је с још једном особом основао фирму коју су потом регистровали као фирму која се, барем на папиру, бавила узгојем биља које се употребљава у фармацији, али и узгојем разног другог ароматског, зачинског и љековитог биља.

Осим тога, сумњиче се да су просторе за узгој и производњу дроге осигурали у Ђакову, те да су набавили препарате, сјеменке, саднице и опрему за узгајање и производњу дроге. Ту су опрему, како се сумња, инсталирали у једној хали, те су друге осумњичене, али и непознате особе ангажовали да раде на узгоју, даљем превозу, складиштењу, препродаји.

УСКОК их сумњичи да су тако произвели најмање 300 килограма марихуане.

Потом су се договорили и да израде више машина које су користили у преради индустријске конопље у марихуану.

Када се посао "захуктао" сумња се да су осумњичени у халама у Ђакову и просторијама једне фирме у Бјеловару произвели најмање 700 килограма конопље на коју су нанијели забрањене полусинтетичке канабиноиде.

Дио осумњичених терети се и да је особи из Словеније предао 116 килограма конопље и најмање једну мачину за производњу дроге.

По договору, тако произведену дрогу су скривали, те је лично или преко разних фирми нудили на продају и продавали купцима у Хрватској и другим државама чланицама ЕУ.

Претрагама је до сада заплијењено око 1,5 тона цвијета индустријске конопље, а истражиоци ће претражити и преостале површине на којима су засађене бројне саднице, које ће затим бити вјештачене.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм