Hrvatska

U velikoj akciji razbijena kriminalna grupa, uhapšeno 10 osoba

  • Izvor: Večernji.hr
  • 23.05.2024. 21:00

Šaroliko društvo, među kojima je preduzetnik Domagoj S. i Tripo I, navodni pripadnik škaljarskog klana, jednog od mafijaških klanova Crne Gore, završilo je pod istragom koju je protiv njih pokrenuo USKOK.

Riječ je o grupi od 10 osoba koje su u srijedu uhapšene širom Hrvatske u zajedničkoj akciji policije i USKOK-a, zbog sumnje da su se udružili u zločinačko udruženje u sklopu kog su proizvodili i preprodavali drogu.

Tokom četvrtka je trebalo da njih devetorica budu dovedena pred istražnog sudiju Županijskog suda u Osijeku, pošto je USKOK za njih tražio određivanje istražnog zatvora, dok je jedan od osumnjičenih od ranije u istražnom zatvoru.

Sumnja se da su se od početka 2021. do 22. maja 2024. s više za sada nepoznatih osoba udružili u zločinačko udruženje radi kontinuiranog uzgoja, proizvodnje, skladištenja i dalje prodaje velikih količina marihuane i industrijske konoplje, kako u Hrvatskoj tako i širom ЕU.

Sumnja se da su industrijsku konoplju tretirali nanošenjem zabranjenih polusintetičkih kanabinoida i tako ju dorađivali kao drogu.

Ivovića se sumnjiči da je s još jednom osobom osnovao firmu koju su potom registrovali kao firmu koja se, barem na papiru, bavila uzgojem bilja koje se upotrebljava u farmaciji, ali i uzgojem raznog drugog aromatskog, začinskog i ljekovitog bilja.

Osim toga, sumnjiče se da su prostore za uzgoj i proizvodnju droge osigurali u Đakovu, te da su nabavili preparate, sjemenke, sadnice i opremu za uzgajanje i proizvodnju droge. Tu su opremu, kako se sumnja, instalirali u jednoj hali, te su druge osumnjičene, ali i nepoznate osobe angažovali da rade na uzgoju, daljem prevozu, skladištenju, preprodaji.

USKOK ih sumnjiči da su tako proizveli najmanje 300 kilograma marihuane.

Potom su se dogovorili i da izrade više mašina koje su koristili u preradi industrijske konoplje u marihuanu.

Kada se posao "zahuktao" sumnja se da su osumnjičeni u halama u Đakovu i prostorijama jedne firme u Bjelovaru proizveli najmanje 700 kilograma konoplje na koju su nanijeli zabranjene polusintetičke kanabinoide.

Dio osumnjičenih tereti se i da je osobi iz Slovenije predao 116 kilograma konoplje i najmanje jednu mačinu za proizvodnju droge.

Po dogovoru, tako proizvedenu drogu su skrivali, te je lično ili preko raznih firmi nudili na prodaju i prodavali kupcima u Hrvatskoj i drugim državama članicama ЕU.

Pretragama je do sada zaplijenjeno oko 1,5 tona cvijeta industrijske konoplje, a istražioci će pretražiti i preostale površine na kojima su zasađene brojne sadnice, koje će zatim biti vještačene.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:40 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Naša Srpska

    Naša Srpska

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.