Врховни суд Републике Српске

Тужилаштво тражи строжу казну за погибију Данијеле и Дариа Хршума

Републичко јавно тужилаштво Републике Српске затражило је изрицање строже казне Амиру Кујовићу (40) из Сарајева, који је неправоснажно осуђен на осам година затвора, за изазивање саобраћајне несреће у којој су погинули супружници Данијела (42) и Дарио Хршум (50) из Пала, те тешко повријеђена његова сапутница Амина Рондић.

Износећи жалбу пред Врховним судом Републике Српске тужилац Бранко Митровић је навео да тужилаштво подржава чињенични опис првостепене пресуде Окружног суда у Источном Сарајеву, али је незадовољно висином изречене казне.

”Предлажем да се пресуда преиначи и да се оптуженом изрекне строжа казна, у складу са законом”, рекао је Митровић.

Отежавајуће и олакшавајуће околности

Тужилаштво сматра да првостепени суд није на одговарајући начин цијенио олакшавајуће и отежавајуће околности.

”Као олакшавајућа околност оптуженом је узета његова животна доб, а дјело је починио са 36 година, што је заправо средња животна доб. Наведено је и његово држање пред судом, што није олакшавајућа околност јер смо ми сви дужни да се покоравамо закону”, истакао је Митровић.

Нагласио је да суд на страни оптуженог није пронашао ниједну отежавајућу околност, с чим се тужилаштво не слаже.

”Суд је пропустио да цијени чињеницу да је поред двоје погинулих, још једна особа доживјела тешке тјелесне повреде”, рекао је Митровић.

Одбрана сматра да је казна престрога

Оптужени Амир Кујовић се није појавио пред Врховним судом. Његов бранилац адвокат Бојан Веселиновић је тражио укидање првостепене пресуде.

”Одбрана остаје код свих навода које смо навели у писаној жалби. Сматрамо да није утврђен стварни разлог који је довео до несреће”, рекао је Веселиновић, наводећи да одбрана сматра и да је изречена казна престрога.

Милош Драговић, отац покојне Данијеле, каже за АТВ да су четири године чекања на правду, дуг и болан период за породицу. Ту посебно мисли на најстарије чланове који су у поодмаклим годинама, попут његовог пријатеља Ратка Хршума који на рочиште није могао доћи, јер је завршио у болничкој постељи.

Чекање правде дуг и болан процес

”Човјек који је то урадио се нажалост слободно шета и још увијек прави проблеме. Ево послије четири године види се свјетло на крају тунела. Ми морамо да вјерујемо у правду и Врховни суд Републике Српске. Надам се да ће суд уважити жалбу тужилаштва и да ће повећати казну”, истакао је Драговић.

Сложио се са тужилаштвом у погледу оцјене олакшавајућих околности

”Смијешно је да се човјеку од 36 година доб узима као олакшавајућа околност. Он никада неће доћи памети, јер још увијек ради исте глупости али је срећа по све учеснике у саобраћају је то што нема смртних посљедица”, каже Драговић.

Додаје да Кујовић није изразио саучешће ожалошћеној породицу.

”Чак се током суђења у Окружном суду у Источном Сарајеву понашао арогантно. Једном је чак заспао на рочишту, а понашање пред судом му се узима као олакшавајућа околност”, рекао је Драговић за АТВ.

Шта се Кујовићу ставља на терет?

Трагична несрећа догодила се 11. августа 2020. година на магистралном путу Пале - Љубогошта. У оптужници се наводи да је Кујовић, без важеће возачке дозволе, управљао "Мерцедесом ГЛЦ 350", власништво Б.А. и био је под утицајем алкохола са концентрацијом од 0,41 g/kg.

Najveća zatvorska kazna za saobraćajnu nesreću - Kujoviću osam godina robije

Najveća zatvorska kazna za saobraćajnu nesreću - Kujoviću osam godina robije

Брзину није прилагодио условима пута и возио је 75km/h на мјесту гдје је ограничење 60km/h, иако је безбједна брзина била до 49 km/h, с обзиром на услове. Возило није држао уз десну ивицу ивицу коловоза, већ је прешао у лијеву траку намијењену за саобраћај из супротног смјера.

”Свјестан да тако може угрозити јавни саобраћај и довести у опасност живот људи Кујовић је на то пристао и изгубио могућност да избјегне саобраћајну незгоду. Предњим дијелом возила ударио је у ”ауди А3” којим је управљао Дарио Хршум, крећући се из Љубогоште према Палама. Усљед удара "ауди" је слетио с коловоза и у њему су погинули Дарио и Данијела Хршум”, наводи се у опутжници.

Иза страдалих су остала два малољетна сина Данило и Илија Хршум.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:50 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Црна Гуја (12+)

    ''Серија: Црна Гуја (12+)

  • 23:05 Серија: 1994 (16+)

    ''Серија: 1994 (16+)

  • 23:50 Ноћни програм

    Ноћни програм