Vrhovni sud Republike Srpske

Tužilaštvo traži strožu kaznu za pogibiju Danijele i Daria Hršuma

Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske zatražilo je izricanje strože kazne Amiru Kujoviću (40) iz Sarajeva, koji je nepravosnažno osuđen na osam godina zatvora, za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj su poginuli supružnici Danijela (42) i Dario Hršum (50) iz Pala, te teško povrijeđena njegova saputnica Amina Rondić.

Iznoseći žalbu pred Vrhovnim sudom Republike Srpske tužilac Branko Mitrović je naveo da tužilaštvo podržava činjenični opis prvostepene presude Okružnog suda u Istočnom Sarajevu, ali je nezadovoljno visinom izrečene kazne.

”Predlažem da se presuda preinači i da se optuženom izrekne stroža kazna, u skladu sa zakonom”, rekao je Mitrović.

Otežavajuće i olakšavajuće okolnosti

Tužilaštvo smatra da prvostepeni sud nije na odgovarajući način cijenio olakšavajuće i otežavajuće okolnosti.

”Kao olakšavajuća okolnost optuženom je uzeta njegova životna dob, a djelo je počinio sa 36 godina, što je zapravo srednja životna dob. Navedeno je i njegovo držanje pred sudom, što nije olakšavajuća okolnost jer smo mi svi dužni da se pokoravamo zakonu”, istakao je Mitrović.

Naglasio je da sud na strani optuženog nije pronašao nijednu otežavajuću okolnost, s čim se tužilaštvo ne slaže.

”Sud je propustio da cijeni činjenicu da je pored dvoje poginulih, još jedna osoba doživjela teške tjelesne povrede”, rekao je Mitrović.

Odbrana smatra da je kazna prestroga

Optuženi Amir Kujović se nije pojavio pred Vrhovnim sudom. Njegov branilac advokat Bojan Veselinović je tražio ukidanje prvostepene presude.

”Odbrana ostaje kod svih navoda koje smo naveli u pisanoj žalbi. Smatramo da nije utvrđen stvarni razlog koji je doveo do nesreće”, rekao je Veselinović, navodeći da odbrana smatra i da je izrečena kazna prestroga.

Miloš Dragović, otac pokojne Danijele, kaže za ATV da su četiri godine čekanja na pravdu, dug i bolan period za porodicu. Tu posebno misli na najstarije članove koji su u poodmaklim godinama, poput njegovog prijatelja Ratka Hršuma koji na ročište nije mogao doći, jer je završio u bolničkoj postelji.

Čekanje pravde dug i bolan proces

”Čovjek koji je to uradio se nažalost slobodno šeta i još uvijek pravi probleme. Еvo poslije četiri godine vidi se svjetlo na kraju tunela. Mi moramo da vjerujemo u pravdu i Vrhovni sud Republike Srpske. Nadam se da će sud uvažiti žalbu tužilaštva i da će povećati kaznu”, istakao je Dragović.

Složio se sa tužilaštvom u pogledu ocjene olakšavajućih okolnosti

”Smiješno je da se čovjeku od 36 godina dob uzima kao olakšavajuća okolnost. On nikada neće doći pameti, jer još uvijek radi iste gluposti ali je sreća po sve učesnike u saobraćaju je to što nema smrtnih posljedica”, kaže Dragović.

Dodaje da Kujović nije izrazio saučešće ožalošćenoj porodicu.

”Čak se tokom suđenja u Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu ponašao arogantno. Jednom je čak zaspao na ročištu, a ponašanje pred sudom mu se uzima kao olakšavajuća okolnost”, rekao je Dragović za ATV.

Šta se Kujoviću stavlja na teret?

Tragična nesreća dogodila se 11. avgusta 2020. godina na magistralnom putu Pale - Ljubogošta. U optužnici se navodi da je Kujović, bez važeće vozačke dozvole, upravljao "Mercedesom GLC 350", vlasništvo B.A. i bio je pod uticajem alkohola sa koncentracijom od 0,41 g/kg.

Najveća zatvorska kazna za saobraćajnu nesreću - Kujoviću osam godina robije

Najveća zatvorska kazna za saobraćajnu nesreću - Kujoviću osam godina robije

Brzinu nije prilagodio uslovima puta i vozio je 75km/h na mjestu gdje je ograničenje 60km/h, iako je bezbjedna brzina bila do 49 km/h, s obzirom na uslove. Vozilo nije držao uz desnu ivicu ivicu kolovoza, već je prešao u lijevu traku namijenjenu za saobraćaj iz suprotnog smjera.

”Svjestan da tako može ugroziti javni saobraćaj i dovesti u opasnost život ljudi Kujović je na to pristao i izgubio mogućnost da izbjegne saobraćajnu nezgodu. Prednjim dijelom vozila udario je u ”audi A3” kojim je upravljao Dario Hršum, krećući se iz Ljubogošte prema Palama. Usljed udara "audi" je sletio s kolovoza i u njemu su poginuli Dario i Danijela Hršum”, navodi se u oputžnici.

Iza stradalih su ostala dva maloljetna sina Danilo i Ilija Hršum.


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: