Судски вјештак грађевинске струке

"Тунел није био тежак подухват, кашикама се могао пробити метар дневно"

 • Извор: РТЦГ
 • 19.09.2023. 12:20

Судски вјештак грађевинске струке Вељко Васиљевић коментаришући тунел који је ископан од стана у Његошевој до депоа Вишег суда у Подгорици казао је за РТЦГ да су то радили спремни радници, те да да им је за орјентацију у простору био потребан само компас.

"Ту се сад стварају неке алузије да је то урадила нека озбиљна фирма али то је бесмислица. То су радили људи пјешке, радници, а алатке су им били зидарски чекић, имали су моторну тестеру за прављене дасака, те пурпјену да се то све повеже", казао је Васиљевић. 

Подземне воде нема, истиче Васиљевић и објашњава да је оном који је копао најтеже било да оно што ископа протури поред себе и да товар неко вуче иза.

Настављена истрага о тунелу: Копачима скинули перике и качкете?

Настављена истрага о тунелу: Копачима скинули перике и качкете?

"Могло се копати и кашикама, метар дневно. Са добром организацијом без проблема - два метра дневно. То се пакује у џакове, нешто су оставили у подруме, а изнијели су само колико су морали", казао је Васиљевић. 

Навео је да су они износили напоље само ону количину ископане земље која им је сметала. 

"Они су држали у подруму толико колико да им не смета, паковали и возили. Грађани као грађани, свако гледа свој посао, виде радници у комбинезону носе џакове и не пада ником на памет ништа. Организатори су морали имати неку логистику, неко је од њих чувао сигурно, а што се тиче орјентације у простору компас им је био довољан", казао је Васиљевић.

Грмљавинско невријеме упалило аларм у Српској

Грмљавинско невријеме упалило аларм у Српској

Навео је да је онима који су копали тунел за орјентацију у простору компас био све што им завршава посао. 

"Они могу да са геопортала узму позицију, ставе компас, одреде сјевер и само прате и сваких три-четири метра изврше контролу. Не треба од тога правити спектакл, лако је то текло", закључио је Васиљевић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 14:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 14:15 Филм

  'Филм

 • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

  Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

  ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.