Судски вјештак грађевинске струке

"Тунел није био тежак подухват, кашикама се могао пробити метар дневно"

  • Извор: РТЦГ
  • 19.09.2023. 12:20

Судски вјештак грађевинске струке Вељко Васиљевић коментаришући тунел који је ископан од стана у Његошевој до депоа Вишег суда у Подгорици казао је за РТЦГ да су то радили спремни радници, те да да им је за орјентацију у простору био потребан само компас.

"Ту се сад стварају неке алузије да је то урадила нека озбиљна фирма али то је бесмислица. То су радили људи пјешке, радници, а алатке су им били зидарски чекић, имали су моторну тестеру за прављене дасака, те пурпјену да се то све повеже", казао је Васиљевић. 

Подземне воде нема, истиче Васиљевић и објашњава да је оном који је копао најтеже било да оно што ископа протури поред себе и да товар неко вуче иза.

Настављена истрага о тунелу: Копачима скинули перике и качкете?

Настављена истрага о тунелу: Копачима скинули перике и качкете?

"Могло се копати и кашикама, метар дневно. Са добром организацијом без проблема - два метра дневно. То се пакује у џакове, нешто су оставили у подруме, а изнијели су само колико су морали", казао је Васиљевић. 

Навео је да су они износили напоље само ону количину ископане земље која им је сметала. 

"Они су држали у подруму толико колико да им не смета, паковали и возили. Грађани као грађани, свако гледа свој посао, виде радници у комбинезону носе џакове и не пада ником на памет ништа. Организатори су морали имати неку логистику, неко је од њих чувао сигурно, а што се тиче орјентације у простору компас им је био довољан", казао је Васиљевић.

Грмљавинско невријеме упалило аларм у Српској

Грмљавинско невријеме упалило аларм у Српској

Навео је да је онима који су копали тунел за орјентацију у простору компас био све што им завршава посао. 

"Они могу да са геопортала узму позицију, ставе компас, одреде сјевер и само прате и сваких три-четири метра изврше контролу. Не треба од тога правити спектакл, лако је то текло", закључио је Васиљевић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм