Пропусти

Суђење Мандићу: Суд наложио нова вјештачења, ДНК машина у квару!

Окружни суд у Бањалуци издаће наредбу за вјештачење биолошких трагова са ствари које су након убиства Ариела Богдановића пронађени током увиђаја и у претресу стана оптуженог Далибора Мандића!

Tо је на наставку суђења за Богдановићево убиство рекао предсједник судског вијећа Драган Улетиловић.

”Суд је одлучио да се, због ранијих пропуста, ураде потребна ДНК вјештачења ради потпуног и правилног утврђивања чињеничног стања, те да ће изузети трагови бити упорођени са неспорним траговима оптуженог и жртве”, рекао је Улетиловић.

Дуга листа ствари које нису вјештачене

Није прецизирао које ће ствари бити предмет вјештачења. Међутим, према исказима свједока ради се о подугачкој листи изузетих предмета, које тужилаштво током истраге није вјештачило. То су, између осталих:

- Мандићеве патике ”најки” на којим је уочена мрља налик на крв

- Мандићеви нокти и садржај испод ноктију

- Чарапа која је била залијепљена на чичку јакне оптуженог

- Мокро суви брисеви изузети са сливника и батерија у Мандићевом стану (који су под УВ лампом и луминолом свјетлили флуоросцентном бојом)

- Богдановићев руксак на којем је уочена мрља налик на крв

- Мандићев руксак у којем су затечене патике ”ВТЈ” и флашица воде

- Одјећа оптуженог и жртве и друго

Крв са Мандићевог дукса није подобна за вјештачење

У истрази су вјештачени само црвени шушкавац и сиви дукс који су изузети од Мандића, али на њима није пронађен потпун ДНК оптуженог. На дуксу је нађена људска крв и непотпун мијешани ДНК више особа, који се већим дијелом поклопио са Мандићем, док са жртвом није ни поређен.

Признање недовољно за пресуду, суд исправља грешке тужилаштва

Признање недовољно за пресуду, суд исправља грешке тужилаштва

На питање суда, биолог Божана Илић у судници је појаснила да нема сврхе да се тај траг вјештачи на жртву, јер се ради о непотпуном и мијешаном узорку на којем нису утврђени квалитетни ДНК профили.

Појаснила је да у Заводу за судску медицину Републике Српске постоје депоновани узорци који су погодни за вјештачење. На питање суда навела је да би Мандићеви нокти и подноктни садржај могли бити подобни за вјештачење ако су чувани на одговарајући начин.

”Ако су руке опране, то је вјероватно измијењено. Може се вјештачити, али не можемо гарантовати шта ће се пронаћи”, рекла је Илић.

Будући да је изузета одјећа била мокра и на сушењу вјештак је рекла да то може утицати на квалитет трага, напомињући да пракса указује да ДНК остаје на памучној одјећи чак и када се опере на температури од 60 степени Целзијусових. 

Сумњају да је оптужени опрао ствари

Полицијски инспектор Свијетлана Малић, која је изузимала трагове у претресу Мандићевог стана, у судници је навела да су сумњали да је оптужени опрао одјећу коју је у ноћи убиства носио на себи, јер су поједине ствари попут доњег дијела црне тренерке и доњег веша затечени мокре и на сушењу. Додала је и да је веш машина затечена празна, али са отвореним вратима. На питање одбране да ли су ствари могле бити мокре од кише која је то вече падала, Малић је одговорила потврдно, али је додала да су сви предмети једнолично били мокри (као да су опрани).

Убица Ариела Богдановића снимљен са 20 камера, али му се лице не види

Убица Ариела Богдановића снимљен са 20 камера, али му се лице не види

”Због сумње да је опрао ствари сутрадан смо, на наставку претреса, изузели мокро суве брисове са сливника и батерија у стану. Потом смо их попрскали луминолом и под УВ лампом се указала флуоросцента боја. То може указивати на крв, али се може радити и о сапуну или неким другим хемикалијама, али смо брисеве изузели”, рекла је Малић.

Појаснила је да су патике ”најки”, на којима је уочен траг налик на крв, затечене испод радијатора, а ради се о патикама за које Мандић каже да је критично вече носио током џогирања (у вријеме убиства). Нађена су још три пара обуће, а Мандић је двоје носио критичне вечери када је ишао у теретану и током тренинга (након убиства). Патике ”ВТЈ” затечене су у руксаку, који је такође носио критичне вечери. И тај рускак би могао бити подобан за вјештачење јер је оптужени у признању, које је пред судом повукао, рекао да је у њега ставио нож којим је Богдановић убијен.

Напето у судници: Суочени полицијски инспектор и оптужени за свирепо убиство

Напето у судници: Суочени полицијски инспектор и оптужени за свирепо убиство

Увиђај на мјесту убиства радила је инспектор Андријана Јовић која је појаснила да су крај жртве нађени његов новчаник са личним документима и банковним картицама, те фотогорафијом мајке. Недалеко од мјеста убиства, између ограде студентског кампуса и тротоара нађен је жртвин руксак са стварима и то на мјесту на којем истражиоци сумњају да је Ариел први пут убоден, прије него што је дотрчао до пумпе гдје га је убица докрајчио са осам убода ножем. На том руксаку је такође уочена мрља налик на крв, која је изузета али није вјештачена.

У квару машина на којој се ради ДНК вјештечење

Суђење је одгођено за 18. април. По свему судећи вјештачење до тада неће бити завршено будући да је Божана Илић саопштила суду да је у квару машина на којој Завод за судску медицину Републике Српске ради анализу.

”Из Сједињених Америчких Држава наручен је дио који је потребан да би се радило у пуном капацитету и колико смо обавијештени тај дио ће стићи у мају”, рекла је Илић.

Мандић тврди да му је убиство Богдановића намјештено!

Мандић тврди да му је убиство Богдановића намјештено!

Мандића оптужница терети за тешко убиство почињено на свиреп или подмукао начин. У оптужници се наводи да је Богдановића убио 2. децембра 2022. године око 19.35 часова на Булевару Српске војске.

Како се наводи у оптужници Мандић је кобне вечери, у намјери да га убије, пратио Богдановића који је ишао из правца Тржног центра ”Делта планет” према Рабровачком мосту. Сустигао га је у близини студентског кампуса и убо ножем у предјелу горњег дијела трупа након чега је Богдановић рањен почео да бјежи те је прешао коловоз улице Булевар српске војске и пао код бензинске пумпе. Мандић му је притрчао те га ножем убо осам пута и усмртио, а затим побјегао. Убиство су снимиле надзорне камере, али се лице починиоца не види.

Пратите нас и путем Вибера