Сви из исте породице

Шпанска полиција ухапсила 17 чланова џепарошке банде из БиХ

  • 12.08.2024. 18:51

​Шпанска полиција ухапсила је 17 чланова путујуће банде из БиХ, осумњичене за џепарење и пљачкање туриста у Шпанији, те покушај почињења истих казнених дјела у Паризу током Олимпијских игара.

Полиција је саопштила да је уз помоћ Европола и канцеларије за сузбијање организованог криминала ухапсила "17 особа, чланова исте породице" у разним провинцијама у Шпанији.

Пребивали су у Мадриду и близу Валенсије од куда су проводили "злочиначке кампање" у јужној покрајини Андалузији те намјеравали отпутовати у Париз како би искористили Олимпијске игре.

Отац двије кћерке тукао и силовао Нишлијку (24) у лифту

Отац двије кћерке тукао и силовао Нишлијку (24) у лифту

"Такође су се бавили преварама и разбојништвима уз насиље и застрашивање ако се жртва опирала крађи", извијестила је полиција не наводећи њихова имена.

Носили су лажне личне документе и користили се различитим идентитетима како би отежали идентификацију. Криминалну активност усмјеравали су и контролисали мушкарци, који су тјерали жене на извршење пљачки, чак и уз употребу насиља и пријетњи у неким случајевима. Полиција је покренула истрагу након што је сазнала за постојање "криминалне организације, поријеклом из Босне".

"Почетна истрага потврдила нам је да се ради о савршено структурисаној групи”, извијестила је полиција из Мадрида.

Чланови би путовали у удаљену Андалузију, туристички дио Шпаније, гдје би мушкарци присиљавали жене на џепарење страних туриста. Док су оне крале они су их надгледали.

Апел директора РУЦЗ: Одобрите долет хеликоптера МУП-а Србије!

Апел директора РУЦЗ: Одобрите долет хеликоптера МУП-а Србије!

Мушкарци би затим украдене ствари и новац пребацивали у сусједну Француску, Италију те Босну и Херцеговину. Прикривали су и траг новца уплаћујући преко бројних особа мање износе на разне рачуне. У Шпанији су мијењали боравиште када је било потребно и тако избјегавали потенцијално откривање и хапшење. Њихова имена нису била регистрована у Шпанији, нити су ондје службено остваривали доходак. Због свега наведеног тешко им је било ући у траг па се шпанска полиција обратила Европолу, агенцији путем које сарађују националне полиције из Европске уније. Специјалисти из Европола су затим анализирали могуће везе осумњичених с иностранством.

Шпански полицајци, након прикупљених информација, кренули су приводити осумњичене. Упали су са судским налогом у њихове куће те их ухапсили. Претражили су шест некретнина повезаних с осумњиченима те пронашли "бројни материјал који потврђује криминалну активност".

Заплијењено 436 килограма хероина

Заплијењено 436 килограма хероина

Полиција је заплијенила два скупоцјена аутомобила, 10.000 евра уситњених у новчанице мање вриједности, а такође и страни новац. Пронашли су колумбијске песосе, шведске круне и индијске рупије. Заплијенили су и рачуне према којима се види да су продавали накит златарама и маркетима с кориштеном робом. Осумњиченима су блокирали 13 банкновних рачуна.

Ухапшенима сада слиједи судски поступак, наводи "Феникс-Магазин".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:30 Серија: Црна Гуја (12+)

    Серија: Црна Гуја (12+)

  • 23:05 Ноћни програм

    Ноћни програм