Pribavio imovinsku korist

Službeniku ministarstva finansija osam mjeseci zatvora

  • 02.11.2018. 12:38

Opštinski sud u Gračanici prvostepeno je izrekao državnom službeniku u Ministarstvu finansija FBiH Elmiru Jahiću /35/ iz Doboj Istoka uslovno osam mjeseci zatvora zbog protivzakonitog posredovanja kojim je pribavio imovinsku korist od 21.600 KM.

Kazna neće biti izvršena ako Jahić u roku od tri godine od pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo, saopšteno je iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona. 

Presudom se od Jahića oduzima 21.600 KM, a uslovna presuda biće opozvana i optuženi upućen na izdržavanje kazne zatvora ako u ostavljenom roku ne uplati ovu pribavljenu imovinsku korist. 

Jahiću se na teret stavlja da je u julu i avgustu 2014. godine na području opštine Doboj Istok, koristeći službeni položaj, tražio nagradu od jednog poljoprivrednika da posreduje u federalnom Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da mu bude odobrena isplata podsticaja za poljoprivredne proizvođače po prijavi na javni poziv u okviru modela ruralnog razvoja za kapitalne investicije u poljoprivredi. 

Od poljoprivrednika je, kao uslov za posredovanje, tražio da mu isplati cijelu prvu tranšu podsticaja, kao i da mu od naredne dvije tranše isplati po 5.000 KM, odnosno ukupno polovinu iznosa podsticaja. 

Prije nego što je doneseno rješenje kojim se poljoprivredniku odobrava isplata podsticaja, Jahić je sa njim zaključio fiktivni ugovor o zajmu na iznos koji se isplaćuje u prvoj tranši podsticaja. 

Kada je rješenje doneseno i isplaćena prva tranša podsticaja, ova osoba je Jahiću predala dogovoreni novac u iznosu od 21.600 KM, dok do isplate preostalog dijela podsticaja od 59.600 KM nije došlo zbog nepravilnosti koje je utvrdila Federalna uprava za inspekcijske poslove. 

Istragu u ovom predmetu Tužilaštvo je sprovelo u saradnji sa Federalnom upravom policije.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 20:50 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: 1992 (16+)

    ''Серија: 1992 (16+)