Бјеловар

Шири се снимак односа два младића и дјевојке, укључила се полиција

  • Извор: Агенције
  • 04.12.2023. 08:35

Снимак полног односа дјевојке с два младића незаустављиво се уназад неколико дана шири Бјеловаром, а вјероватно и даље.

Снимак се дијели путем друштвених мрежа Ватсап и Вибер, преноси "МојПортал.хр".

Редакција поменутог портала је у посједу снимка. Ријеч је о неколико кратких "клипова" који приказују потпуно голу дјевојку, највјероватније у двадесетим годинама, с јасно видљивим лицем те неким специфичним тјелесним обиљежјима.

С њом су два младића али њихова лица нису видљива.

Казна до три године затвора

Однос се догађа се на хауби аутомобила. Онај који је снимао није био баш најопрезнији јер се у једном тренутку врло јасно може видјети регистарска ознака (такође познато редакцији). То ће свакако олакшати посао полицији.


Ова интернет мрежа скида 150 филмова за секунд

Ова интернет мрежа скида 150 филмова за секунд

Оно што се за сада не зна јесте када је снимак настао. Судећи према томе да је направљена у мраку, током ноћи, а актери су потпуно голи, за претпоставити је да се однос догодио током топлијег времена.

С обзиром да на тренутке гледа у мобилни телефон или камеру којом је чин сниман, чини се да је дјевојка била свјесна да је снимају. Али, тешко да је одобрила актерима чина да њен снимак види цијели град, а вјероватно и земља.

Али, то је сада на полицији, јер се овдје врло вјероватно ради о кривичном дјелу које је у Кривични закон уведено средином 2021.

Тако се у чланку 144.а наводи да ће особа која такав снимак учини путем компјутерске мреже или на други начин доступном више особа бити кажњена затворском казном и до три године.

Полиција покренула истрагу

У бјеловарско-билогорској полицији рекли су да је у том случају истрага у току.

"Снимак који смо запримили као дојаву, по њему ћемо поступити и обавити све потребне мјере и радње у циљу утврђивања кривичне или прекршајне одговорности. Ако се утврди кривична одговорност за кривично дјело 'Злоупотреба снимка полно експлицитног садржаја' из чланка 144.а Кривичног закона, оштећена особа ако се сматра оштећена тим кривичним дјелом мора поднијети приједлог за кривични прогон. Али ако се утврди да се ради о неком од кривичних дјела против части и угледа, кривични прогон за таква кривична дјела је по приватној тужби, о чему се упознаје оштећена особа", навели су у полицији.


Спрема се хаос у Јужној Америци: Изгласано припајање Есекиба!

Спрема се хаос у Јужној Америци: Изгласано припајање Есекиба!

Ако се утврди да се догађај догодио на јавном мјесту доступном погледу већег броја људи или се ради о неком од облика дискриминације тада се ради о прекршајној одговорности починилаца.

"За квалификацију било кривичне или прекршајне одговорности полиција мора провести све неопходне провјере, а о утврђеном ће обавијестити надлежан суд или државно тужилаштво", навели су у Полицијској управи бјеловарско-билогорској.

Посљедице за цијели живот

Дуња Бонацци Скендеровић, консултант за сузбијање насиља у породици, рекла је да је овдје свакако ријеч о кривичном дјелу.

"До прије измјена закона таква су се дјела могла прогонити само приватном тужбом па ми је драго да је законом препознато као нешто што се мора сузбијати и гонити. Ријеч је о чину који оставља посљедице на жртву и то за читав живот. Та ће дјевојка бити означена као ''курва', 'лака жена', на улици ће упирати прстом у њу и иза леђа јој се смијати. То су врло тешке психолошке посљедице. Нажалост, такве случајеве често виђамо и нису изузетак", рекла је она и додала:


Температура пала на -50 у овом дијелу свијета

Температура пала на -50 у овом дијелу свијета

"Нарочито је популарна осветничка порнографија, када се партнер освећује објавом снимке експлицитног садржаја. Треба јасно рећи да је то насиље и то родно условљено насиље. Наиме, још увијек је с*кс својеврсна табу тема у Хрватској, а у правилу у оваквим случајевима је жена 'лака' и предмет исмијавања док је мушкарац који је на снимку или који је снимак послао 'фрајер'. Сјећамо се у Хрватској и медијски познатијих случајева, искрено нисам гледала ниједан такав видео јер ми етика то не допушта".

Одговорни сви који дијеле снимак

Додаје како би било занимљиво видјети колико је таквих случајева пријављено откако је дјело у КЗ-у, али нарочито и каква је судска пракса, односно понавља ли се и овдје типична хрватска правосудна прича о олакшавајућим околностима и условним казнама починиоцима кривичних дјела.

За крај ваља упозорити како се одредбе Кривичног закона не односе само на онога ко је снимао, већ и на оне који снимак дијеле. Стога, добијете ли га на свој мобилни или компјутер, било би најбоље да снимак избришете без одгађања и гледања, а поготово га немојте слати даље, пише "МојПортал.хр".

Пратите нас и путем Вибера