Трагедије

Ријеке, језера и базени односе животе

  • Извор: АТВ
  • 29.07.2024. 19:25

Редови црне хронике су пуни. Ријеке, језера и базени односе животе. За само два мјесеца у Републици Српској утопило се седам људи. Само у посљедња 24 сата десила су се два случаја. Тијело двадесетшестогодишњег Предрага Гаћиновића, чији је нестанак пријављен јуче, пронађено је у Билећком језеру. Јуче се и у језеру на Мањачи утопио двадесетпетогодишњи младић.

Пријатељ младића пријавио је јуче да је он нестао под водом док су се купали. Рониоци су синоћ око 22 часа извукли беживотно тијело из језера на Мањачи. Како сазнајемо, младић није био пливач, а купалиште није обезбијеђено спасилачком службом. 

Бањалука нема ни једно једно званично купалиште. Купање је на личну одговорност, каже градоначелник. 

„Плаже и обале ријеке су мјеста за сједење, сунчање, евентуално одете у кафетерије попити пиће. Нису званична мјеста на којима ви идете, купате се, пливате“, рекао је Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке.

Најчешће се, кажу спасиоци, утапање дешава на неуређеним купалиштима и "дивљим" плажама. А код нас су све такве. 

„Најчешће се утапају мушке особе, најчешће нека средња доби, у поподневним часовима. То је и пракса показала, то су неки уопштени подаци када причамо о купалиштима. Нажалост, имамо тренутни податак да не постоји ни једна уређена плажа на ријекама у БиХ, на којима постоји организован рад спасилачке службе“, рекао је Мирослав Мишковић, координатор спасилачке службе РК "БУК".

Само у претходној години спасиоци су имали више од 800 интервенција на купалиштима широм Српске.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Серија: Револуција 1917

    Серија: Револуција 1917

  • 21:00 Филм: Вероника је одлучила да умре (12+)

    Филм: Вероника је одлучила да умре (12+)

  • 22:30 Серија: Црна Гуја (12+)

    Серија: Црна Гуја (12+)

  • 23:05 Ноћни програм

    Ноћни програм