Tragedije

Rijeke, jezera i bazeni odnose živote

  • Izvor: ATV
  • 29.07.2024. 19:25

Redovi crne hronike su puni. Rijeke, jezera i bazeni odnose živote. Za samo dva mjeseca u Republici Srpskoj utopilo se sedam ljudi. Samo u posljednja 24 sata desila su se dva slučaja. Tijelo dvadesetšestogodišnjeg Predraga Gaćinovića, čiji je nestanak prijavljen juče, pronađeno je u Bilećkom jezeru. Juče se i u jezeru na Manjači utopio dvadesetpetogodišnji mladić.

Prijatelj mladića prijavio je juče da je on nestao pod vodom dok su se kupali. Ronioci su sinoć oko 22 časa izvukli beživotno tijelo iz jezera na Manjači. Kako saznajemo, mladić nije bio plivač, a kupalište nije obezbijeđeno spasilačkom službom. 

Banjaluka nema ni jedno jedno zvanično kupalište. Kupanje je na ličnu odgovornost, kaže gradonačelnik. 

„Plaže i obale rijeke su mjesta za sjedenje, sunčanje, eventualno odete u kafeterije popiti piće. Nisu zvanična mjesta na kojima vi idete, kupate se, plivate“, rekao je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Najčešće se, kažu spasioci, utapanje dešava na neuređenim kupalištima i "divljim" plažama. A kod nas su sve takve. 

„Najčešće se utapaju muške osobe, najčešće neka srednja dobi, u popodnevnim časovima. To je i praksa pokazala, to su neki uopšteni podaci kada pričamo o kupalištima. Nažalost, imamo trenutni podatak da ne postoji ni jedna uređena plaža na rijekama u BiH, na kojima postoji organizovan rad spasilačke službe“, rekao je Miroslav Mišković, koordinator spasilačke službe RK "BUK".

Samo u prethodnoj godini spasioci su imali više od 800 intervencija na kupalištima širom Srpske.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: