Акција ”Мозаик 2023”

Познат идентитет ухапшених због дјечије порнографије

У међународној акцији ”Мозаик 2023”, усмјерене на спречавању сексуалне експлоатације дјеце, ухапшени су Драго Дукић из Приједора, Зоран Тркуља из Козарске Дубице, Бранко Јеринић из Модриче и Жељко Мартиновић из Теслића, сазнаје АТВ.

Извор близак истрази каже да се њима на терет ставља да су на интернету приступали, скидали и дијелили експлицитне материјале са садржајем дјечије порнографије.

”Они нису имали директну комуникацију са малољетним жртвама, нити су у конкретном предмету били укључени у навођење дјеце на сачињавање порнографског садржаја”, каже извор АТВ-а.

Акцију ”Мозаик 2023” спровела је Управа криминалистичке полиције МУП Републике Српске у сарадњи са Еурополом, те полицијама Словеније, Србије, Хрватске и Сјеверне Македоније, које су на својим територијама извршили претресе и хапшења више особа осумњичених за искориштавање дјеце за порнографију.

Идентификоване двије жртве

”Акција има међународни карактер и укупно је покренута 41 кривична истрага против 39 осумњичених широм региона. У претресима је заплијењено око 200 електронских уређаја које су осумњичени користили, а идентификовано је и двоје дјеце који су били жртве. Не ради се о дјеци са подручја БиХ”, каже извор АТВ-а.

Више детаља о самој акцији данас ће на конференцији за медије саопштити полиција Словеније.

Подсјетимо, у оквиру акције МУП Републике Српске извршио је претресе на четири локације у којима су пронађени и одузети мобилни телефон, лаптоп рачунари, меморијске картице и други уређаји који су кориштени у извршењу кривичног дјела.

МУП Републике Српске упозорио родитеље

”Кривична дјела су извршена на тај начин што су осумњичени, путем друштвених мрежа, као и у групама за комуникацију, објављивали и размијењивали материјал сексуалног злостављања и искориштавања дјеце. Такође, осумњичени су ступали у контакт са дјецом, те им слали и наводили их да сачињавају порнографски материјал”, наводи МУП Српске.

Родитељи опрез: Ухапшене четири особе због дјечје порнографије

Родитељи опрез: Ухапшене четири особе због дјечје порнографије

Иницијалне информације, које су довеле до откривања извршилаца, те и саме реализације акције ”Мозаик 2023”, достављене од стране Националног центра за несталу и експлоатисану дјецу (NCMEC). 

”МУП Републике Српске апелује на све, а посебно на родитеље/старатеље малољетне дјеце да посебну пажњу обрате на комуникацију своје дјеце на друштвеним мрежама”, саопштио је МУП Српске.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:00 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм