Акција ”Мозаик 2023”

Познат идентитет ухапшених због дјечије порнографије

У међународној акцији ”Мозаик 2023”, усмјерене на спречавању сексуалне експлоатације дјеце, ухапшени су Драго Дукић из Приједора, Зоран Тркуља из Козарске Дубице, Бранко Јеринић из Модриче и Жељко Мартиновић из Теслића, сазнаје АТВ.

Извор близак истрази каже да се њима на терет ставља да су на интернету приступали, скидали и дијелили експлицитне материјале са садржајем дјечије порнографије.

”Они нису имали директну комуникацију са малољетним жртвама, нити су у конкретном предмету били укључени у навођење дјеце на сачињавање порнографског садржаја”, каже извор АТВ-а.

Акцију ”Мозаик 2023” спровела је Управа криминалистичке полиције МУП Републике Српске у сарадњи са Еурополом, те полицијама Словеније, Србије, Хрватске и Сјеверне Македоније, које су на својим територијама извршили претресе и хапшења више особа осумњичених за искориштавање дјеце за порнографију.

Идентификоване двије жртве

”Акција има међународни карактер и укупно је покренута 41 кривична истрага против 39 осумњичених широм региона. У претресима је заплијењено око 200 електронских уређаја које су осумњичени користили, а идентификовано је и двоје дјеце који су били жртве. Не ради се о дјеци са подручја БиХ”, каже извор АТВ-а.

Више детаља о самој акцији данас ће на конференцији за медије саопштити полиција Словеније.

Подсјетимо, у оквиру акције МУП Републике Српске извршио је претресе на четири локације у којима су пронађени и одузети мобилни телефон, лаптоп рачунари, меморијске картице и други уређаји који су кориштени у извршењу кривичног дјела.

МУП Републике Српске упозорио родитеље

”Кривична дјела су извршена на тај начин што су осумњичени, путем друштвених мрежа, као и у групама за комуникацију, објављивали и размијењивали материјал сексуалног злостављања и искориштавања дјеце. Такође, осумњичени су ступали у контакт са дјецом, те им слали и наводили их да сачињавају порнографски материјал”, наводи МУП Српске.

Родитељи опрез: Ухапшене четири особе због дјечје порнографије

Родитељи опрез: Ухапшене четири особе због дјечје порнографије

Иницијалне информације, које су довеле до откривања извршилаца, те и саме реализације акције ”Мозаик 2023”, достављене од стране Националног центра за несталу и експлоатисану дјецу (NCMEC). 

”МУП Републике Српске апелује на све, а посебно на родитеље/старатеље малољетне дјеце да посебну пажњу обрате на комуникацију своје дјеце на друштвеним мрежама”, саопштио је МУП Српске.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)