Акција ”Мозаик 2023”

Родитељи опрез: Ухапшене четири особе због дјечје порнографије

У великој међународној акцији ”Мозаик 2023” МУП Републике Српске ухапсио је четири особе осумњичене за искориштавње дјеце за порнографију.

Акција је спроведена у четири града у Српској, а ухапшени су Д.Д. из Приједора, З.Т. из Козарске Дубице, Б.Ј. из Модриче и Ж.М. из Теслића.

Из МУП-а Српске је саопштено да је акција усмјерена на спречавање сексуалне експлоатације дјеце, а рађена је у сарадњи са Еурополом, те полицијама Словеније, Србије, Хрватске и Сјеверне Македоније.

”Полицијски службеници Једнице за  високотехнолошки криминалитет Управе криминалистичке полиције су у сарадњи полицијским управама Приједор, Добој и Градишка лишили слободе четири лица – Д.Д. из Приједора, З.Т. из Козарске Дубице, Б.Ј. из Модриче и Ж.М. из Теслића за која постоје основи сумње да су у претходном временском периоду извршила кривично дјело искриштавање дјеце за порнографију”, саопштио је МУП Српске.

Дјецу наводили да шаљу порнографски материјал

Додају да су по наредни надлежних судова извршени претреси на четири локације за које се утврдило да их користе осумњичени и том приликом су пронађена и одузета средства извршења кривичног дјела и то: мобилни телефони, лаптопови, УСБ стикови, меморијске картице, SIM картице и остали уређаји за чување дигиталних података, као и други предмети који се могу довести у везу са извршењем кривичног дјела. 

”Кривична дјела су извршена на тај начин што су осумњичени, путем друштвених мрежа, као и у групама за комуникацију, објављивали и размијењивали материјал сексуалног злостављања и искориштавања дјеце. Такође, осумњичени су ступали у контакт са дјецом, те им слали и наводили их да сачињавају порнографски материјал”, наводи МУП Српске.

Родитељи контролишите друштвене мреже дјеце

Појашњавају да су иницијалне информације, које су довеле до откривања извршилаца, те и саме реализације оперативне акције, достављене од стране Националног центра за несталу и експлоатисану дјецу (NCMEC). 

”МУП Републике Српске апелује на све, а посебно на родитеље/старатеље малољетне дјеце да посебну пажњу обрате на комуникацију своје дјеце на друштвеним мрежама. МУП Републике Српске ће и у наредном периоду наставити како превентивне активности које се односе на едукацију дјеце о опасностима у дигиталном добу, тако и активности на откривању и доказивању кривичних дјела сексуалне експоатације дјеце”, саопштио је МУП.

Додају да ће након завршене криминалистичке обраде против осумњичених бити поднесени извјештаји о извршеним кривичним дјелима надлежним тужилаштвима.


Пратите нас и путем Вибера

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.