Окружни суд Бањалука

Порески инспектори признали кривицу и договорили казне испод законског минимума

Ђуро Ракић и Александар Милетић, бивши инспектори Пореске управе Републике Српске, споразумно су признали кривицу за тражење 3.500 КМ мита од пореског обвезника и пристали да буду осуђени на укупно 20 мјесеци затвора и новчану казну од 30.000 КМ.

Ракић и Милетић споразуме су склопили са Републичким јавним тужилаштвом Републике Српске и ”нагодбу” је прихватио Окружни суд у Бањалуци, иако су обојици предложене казне испод законског минимума.

Према споразуму Ракић ће бити осуђен на годину дана затвора због примања мита, за које је законом запријећена казна од двије до десет године затвора. Биће му изречена и новчана казна од 20.000 КМ и двогодишња забрана вршења позива, дјелатности и дужности рада у државној служби, иако је он већ у пензији.

Милетић је признао кривично дјело трговина утицајем и пристао на казну од осам мјесеци затвора, иако је прописана казна од једне до пет година затвора. Као споредна биће му изречена новчана казна у износу од 10.000 КМ, те забрана обављања послова пореског инспектора и рада у државној служби на три године.

У завршним ријечима тужилац Сања Тадић – Стојисављевић је навела да су на предложену висину казни утицале олакшавајуће околности, односно чињеница да су оптужени раније неосуђивани и да су још током истраге признали кривицу.

Према оптужници Ракић је у периоду од 27. фебруара до 7. марта 2024. године контролисао пословања једног предузећа из Бањалуке, те власнику Ђорђу З. предочио да треба ретроаквитно платити порезе и доприносе за топле оброке радницима за претходне двије године у износу од око 10.200 КМ.

“Након тога је, свјестан забрањености својих радњи, преко свог радног колеге Александра Милетића, а који познаје Ђ.З. од факултетских дана, захтијевао за себе 3.500 КМ у циљу да умањи пореску обавезу контролисаном обвезнику”, наводило се у оптужници.

Ђорђе З. и Милетић су се два пута састали у марту испред зграде Пореске управе РС у Бањалуци, а Милетић је навео да ће, користећи свој положај и утицај код радног колеге, посредовати да износ пореске обавезе буде умањен на 500 КМ, захтијевајући “награду” за Ракића од 3.500 КМ.

Милетић је ухапшен 7. марта ове године, након што је од Ђорђа З. узео коверту са 3.500 КМ означених новчаница, а које је потом ставио у гепек свог возила које је било паркирано у непосредној близи Пореске управе РС.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Револуција 1917 (Р)

    ''Револуција 1917 (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.