Okružni sud Banjaluka

Poreski inspektori priznali krivicu i dogovorili kazne ispod zakonskog minimuma

Đuro Rakić i Aleksandar Miletić, bivši inspektori Poreske uprave Republike Srpske, sporazumno su priznali krivicu za traženje 3.500 KM mita od poreskog obveznika i pristali da budu osuđeni na ukupno 20 mjeseci zatvora i novčanu kaznu od 30.000 KM.

Rakić i Miletić sporazume su sklopili sa Republičkim javnim tužilaštvom Republike Srpske i ”nagodbu” je prihvatio Okružni sud u Banjaluci, iako su obojici predložene kazne ispod zakonskog minimuma.

Prema sporazumu Rakić će biti osuđen na godinu dana zatvora zbog primanja mita, za koje je zakonom zaprijećena kazna od dvije do deset godine zatvora. Biće mu izrečena i novčana kazna od 20.000 KM i dvogodišnja zabrana vršenja poziva, djelatnosti i dužnosti rada u državnoj službi, iako je on već u penziji.

Miletić je priznao krivično djelo trgovina uticajem i pristao na kaznu od osam mjeseci zatvora, iako je propisana kazna od jedne do pet godina zatvora. Kao sporedna biće mu izrečena novčana kazna u iznosu od 10.000 KM, te zabrana obavljanja poslova poreskog inspektora i rada u državnoj službi na tri godine.

U završnim riječima tužilac Sanja Tadić – Stojisavljević je navela da su na predloženu visinu kazni uticale olakšavajuće okolnosti, odnosno činjenica da su optuženi ranije neosuđivani i da su još tokom istrage priznali krivicu.

Prema optužnici Rakić je u periodu od 27. februara do 7. marta 2024. godine kontrolisao poslovanja jednog preduzeća iz Banjaluke, te vlasniku Đorđu Z. predočio da treba retroakvitno platiti poreze i doprinose za tople obroke radnicima za prethodne dvije godine u iznosu od oko 10.200 KM.

“Nakon toga je, svjestan zabranjenosti svojih radnji, preko svog radnog kolege Aleksandra Miletića, a koji poznaje Đ.Z. od fakultetskih dana, zahtijevao za sebe 3.500 KM u cilju da umanji poresku obavezu kontrolisanom obvezniku”, navodilo se u optužnici.

Đorđe Z. i Miletić su se dva puta sastali u martu ispred zgrade Poreske uprave RS u Banjaluci, a Miletić je naveo da će, koristeći svoj položaj i uticaj kod radnog kolege, posredovati da iznos poreske obaveze bude umanjen na 500 KM, zahtijevajući “nagradu” za Rakića od 3.500 KM.

Miletić je uhapšen 7. marta ove godine, nakon što je od Đorđa Z. uzeo kovertu sa 3.500 KM označenih novčanica, a koje je potom stavio u gepek svog vozila koje je bilo parkirano u neposrednoj blizi Poreske uprave RS.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Revolucija 1917 (R)

    ''Revolucija 1917 (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.