Врховни суд

Укинута пресуда, понавља се суђење за кријумчарење оружја у Шведску

Врховни суд Републике Српске укинуо је осуђујућу пресуду Милету Танићу, оптуженом за међународно кријумчарење оружја и лијекова у Шведску.

Танић је у првостепеном поступку пред Окружним судом у Бањалуци био осуђен на три године затвора, јер је у саставу криминалног удружења починио кривична дјела недозвољене производња и промет оружја или експлозивних материја и недозвољена трговина.

”Судско вијеће уважило је жалбу одбране, те је укинуло првостепену пресуду и поступак вратило на поновно суђење Окружном суду у Бањалуци”, рекла је за АТВ секретар Врховног суда Републике Српске Јелена Деспотовић.

Ради се о случају који је откривен 2015. године када је у акцији ”Трзај”, ухапшено више особа и заплијењено око три килограма експлозива, 46 бомби, пушкомитраљези, већа количина муниције, детонаторске каписле, те разне таблете и лијекови.

Оптужено је укупно девет особа, а након судског поступка на четири године затвора осуђен је пензионисани полицајац Милија Влачић. Зоран Јовановић и Александар Ћуковић су након признања кривице осуђени на двије, односно годину затвора. Осуђени су још и Миодраг Ђилас, његов син Небојша, те Боривоје Лакић којима су изречене условне казне од годину дана, осам мјесеци и пола године, уколико у наредних пет година не почине ново кривично дјело. Драган Влачић је ослобођен кривице у недостатку доказа, док је првооптужени Слађан Лонцо преминуо и поступак против њега је обустављен.

Против Танића је вођен одвојени поступак, јер се у вријеме подизања и потврђивања оптужнице налазио у Србији на издржавању казне.

Групи је на терет стављено да су током 2014. и 2015. године набављали већу количину ватреног оружја, муниције, експлозива, као и лијекова ради даље дистрибуције и продаје купцима у Шведској. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Контекст

    Контекст' доноси преглед и анализу најважнијих догађаја и процеса у региону и свијету, разговоре и тумачења политичара, стручњака за међународне односе, политиколога, дипломата.

  • 21:00 Серија: Одметница (12+)

    Серија: Одметница (12+)

  • 21:45 Гаравице, документарни филм (Р) (12+)

    'Документарни филм 'Гаравице' редитеља Драгана Радовића, у продукцији Фондације 'Заборављени коријени'доноси причу о једном од највећих стратишта српског народа током Другог свјетског рата.

  • 23:15 Добро дошли у Акапулко (16+)

    'Добро дошли у Акапулко' је америчка акциона комедија из 2019. године у режији Ивана Гиљерма.

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм